Bøger om billedbøger

 

  anm_bilderboken1 stort format grundbog

Godt nytår – her er læseinspiration til det nye år om billedbøger og børnelitteratur.

Jeg vil anbefale den svenske bog “En fanfar för bilderboken”, der er udkommet på Alfabeta. Det er en hyldest til den skønlitterære billedbog for børn, en antologi med bidrag fra forskellige nordiske forskere og billedbogsforfattere, blandt andet danske Oskar K. Det er en blanding af teori og praksis og fyldt med fine illustration fra smukke billedbøger. Se mere om bogen på Alfabeta.

Så er jeg faldet over “Stort format” af Nikolaj Frydenbjerg Elf. Jeg hørte Elf på Skanderborgkonfernecen i efteråret 14, hvor temaet var “Kreative processer i skole og dagtilbud”. Her diskuterede han om man i undervisningen er på vej mod et visuelt didaktisk design. Hans bog “Stort format” er på mange måder en uddybning af emnet, og som der står i forordet “Et studie i nyere danske værker som eksplicit og manifest kombinere ord og billeder i et og samme bogværk – såkaldte kombinationsværker”. Den kan måske virke noget langhåret, men jeg syntes der er fine pointer og indblik for alle der arbejder med billedbøger. Nikolaj Frydenbjerg Elf er lektor og Ph.d og er pt. ansat ved Syddansk Universitet på Institut for kulturvidenskab.

Endelig er der Merete Flensted Lausten og Kirsten Jordals “Børne- og ungdomslitteratur, for skole- og folkebibliotekarer” som blev præsenteret ved Bogforum i november. Den fungerer glimrende som opslag, og hvis der lige er et begreb eller en genre der kunne trænge til opfriskning. Der er mange gode links og referencer i den som du kan gå videre med alt efter tid og interesse.