Min morfar

  min morfarmin morfar
Min Morfar

Splitte mine bramsejl – En billedbog med bølgegang, ord med saltsmag og indlagt skattejagt. Min morfar er ikke pensionist – han er en vaskeægte søulk. Han bruger tid med fiskestangen, bader, bygger flaskeskibe og bander.

Men det er ikke kun bandeord, min morfar er mester i. Han har hovedet fyldt med ord som alle os landkrabber ikke kender til. Ord som karaveller, kuling, kutling og klyvebarduner. Tag med ham på langfart og ud på de syv have, hvor du kan opleve en verden af i går.

Historien er illustreret med eventyrlige collager fyldt med detaljer, som man kan dykke ned i, både som barn og voksen.

 

Få min morfar på besøg

Højtlæsning af min bog “Min morfar” med en snak om sjove ord og sømandsudtryk. Smag på min morfars maritime yndlingsudtryk som: Takkelage, krumpasser og hellegat, om slethvar, stenbidder, helleflynder, havtaske og hestemakrel. Vi sejler ud til Det sydkinesiske hav, Den Bengalske Bugt, Det Indiske Ocean og over Atlanten. Vi lader et ord falde om faldvind, magsvejr, monsun, havblik og barometer. Under oplæsningen serveres beskøjter (kiks) eller lakridspiber og skumsprøjt (saftevand).

Efterfølges af en billedbogsworkshop, hvor børnene selv får lov til at dykke ned og fordybe sig i bogens fantastiske sømandsunivers. Børnene arbejder med papirklip og collageteknikker. Børnene får en lille bog samt udklips-ark til deres egne sømandsbilledbøger, der fyldes af deres egne visuelle søulkehistorier.

Se hvordan man har arbejdet med “Min morfar” på Gladsaxe bibliotek som en del af et early literacy projekt.

Gå ombord i “Min morfar” med dialogisk læsning. 

Jeg har udformet spørgsmål, der kan være til hjælp i dialogisk læsning af “Min morfar”. De skal opfattes som en inspiration til det sproglige arbejde med bogen, der er fuld af detaljer og sjove ting, som I kan tale om.

Husk at holde pauser undervejs i oplæsningen, hvor der bliver tid til at spørge ind til teksten og billederne. Hvis du kan, så gør sproget levende. Brug humor, lyde, stemmeskift og kropsudtryk. Følg op på barnets undren og nysgerrighed og relatér til barnets egen verden.

Få spørgsmålene til dialogisklæsning her.

Min morfar sejler ud

“MIN MORFAR” af Helle Laursen er en skattekiste, der indeholder alt godt fra havet. En skøn collage af minder om en morfar, der sejlede på de syv have og brugte udtryk som makrelsluger og luskeløjser”. 

Børnenes Bøger

“Det er en spændende, inspirerende og fantastisk oplevelse at læse og bladre i denne bog, der emmer af saltvandslugt og skumsprøjt. Det er en oprigtig kærlighedshistorie til havet og til en morfar.” 

Bogoplevelsen

Se flere anmeldelser her.