Min morfar

  
Der ankom en kasse

Splitte mine bramsejl – jeg har udgivet en billedbog. Det var lidt sådan jeg havde det i marts, da kassen med fri-eksemplarer af “Min morfar” ankom. Så var det altså ganske vidst, “Min morfar” var trykt og klar til at sejle ud i verden. Det var med en vis spænding at jeg åbnede kassen og med en underlig fornemmelse for første gang at bladre den fysiske bog igennem. Jeg er så småt ved at vænne mig til at jeg kan skrive billebogsforfatter på visitkortet.

“Min morfar” langfart og skumsprøjt

Min interesse og passion for billedbøger har jeg haft lige så længe jeg kan huske – og tanken om at selv at skrive og illustrere billedbøger har nok også altid været der. Det vidner mine skitsebøger og min virtuelle skrivebordsskuffe i hvertfald om. Undskyldninger for ikke at komme igang har der været nok af. Men i efteråret 2016 faldt flere ting på plads. Venlig nudging  fra gode venner og det held at Flemming Møldrup fra Forlaget ABC var frisk på mine tanker og skitser omkring “Min morfar”. Jeg fik en deadline, hvilket gav pote. En færdig billedbog og blod på tanden til at lave flere. Der er masser af idéer på lager så det er bare at komme igang.

Mon den bliver læst?

Som alle der skriver og får udgivet noget var jeg spændt på hvordan min bog ville blive modtaget. Ikke at billedbøger får den store opmærksom i medierne, men næsten alle får dog en lektørudtalelse. Der går altid lidt fra udgivelsen til at lektøren er klar, men den var en fornøjelse at læse den, da den kom.

Anmeldt af DBC, lektørudtalelse:

“Det er en fin og dejligt illustreret bog, hvor hvert opslag er en gennemarbejdet og velkomponeret nydelse. Farvelægningen er overvejende douche gråtoner, som understreger fornemmelsen af svundne tider, og der er mange sjove små billeder at se på, mens man smager sig igennem de maritime udtryk og den lille historie om en ikke helt almindelig morfar. Brug bogen til en snak om mærkelige ord og knæk tungen på udtryk som slethvar, kanaljer og lemmedasker. Morfar kunne godt være lidt i familie med Kaptajn Haddock, tror jeg”

Anmeldt af Bogoplevelsen:

“Det er en spændende, inspirerende og fantastisk oplevelse at læse og bladre i denne bog, der emmer af saltvandslugt og skumsprøjt. Det er en oprigtig kærlighedshistorie til havet og til en morfar. Med en morfar, der var skibstømrer og en farfar, der var fisker slår mit hjerte smut og en ekstra kærlig tanke sendes til dem, når jeg bladrer i denne bog. 

Læs “Min morfar” af Helle Laursen

 Hvis du vil forundres

Søger en bog at samtale om

Har et havinteresseret barn.

Bogen er en sanselig oplevelse og egner sig som inspiration til elvernes egen skriveproces”.

Jeg håber at bogen som favner eventyret, rejselysten og giver lyst til at smage på de mange sære ord der følger med livet som søulk.

Anmeldt af lektor i dansk og Master i Børnelitteratur, Bodil Christensen

For det er dejlig at blive set, opdaget og komme i fint selskab og det er “Min morfar”. På Litfo konferencen 2017 var en af oplægsholderne Bodil Christensen, lektor i dansk og Master i Børnelitteratur. Hun havde lavet en helt stram liste over gode bøger til børn og unge. Hun havde valgt 3 billedbøger og “Min morfar” var en af dem. Den var i fint selvskab med “Da Gud var dreng” af Madame Karrebæk og Skt. Nielsen samt “Nogen må våge i mørket” af Ida Jessen og Anastaiya Orlova.

Anmeldt af Børnenes Bøger:

“MIN MORFAR af Helle Laursen er en skattekiste, der indeholder alt godt fra havet. En skøn collage af minder om en morfar, der sejlede på de syv have og brugte udtryk som makrelsluger og luskeløjser”. 

og afslutningsvis:

“Det er en scrapbog fyldt med sjove og finurlige detaljer, som man kan bruge masse vis af tid på at studere og tale om”.

Anmeldt af bogbloggeren Bibliokat på Instagram

“#minmorfar er et meget grafisk værk, der fortæller om en morfar der var sømand og oplevede en masse på havet og i fjerne lande, men der er ikke en decideret historie. Bogen lægger op til i stedet op til at gå på opdagelse i illustrationerne og tale med barnet …

Den er enormt hyggelig og fin, og velegnet til dialogiske læsning eftersom der ikke er meget tekst, men masser af interessante illustrationer. Den ville også være god til tema om søfart, opdagelse og rejser i børnehaven, fra omkring 4 år”.