Halfdan på biblioteket

 

Et osteskib med mus i.

Det er nu ved at være et halvt år siden, at udstillingen “Rimhelten Halfdan” flyttede fra Arbejdermuseet til Blågårdens bibliotek. Hvilket var meget passende. For Halfdans Rasmussens ABC’s og rim&remser univers, er klassisk DNA i børnebiblioteket. De fysiske udstillingsgenstande har nu fået et permanent hjem på biblioteket. Osteskippers Ostenfeldts osteskib med ror, sejl og masser af mus på har fundet sig godt tilrette i biblioteksrummet. Det har fiskekutteren, hvorfra man sammen med frække Freddy kan fiske friske fiskefrikadeller også. Bagerst i børnebiblioteket finder man det halve hus som barberen har klippet i to, ligesom han har klippet alt andet på sin ø.

En klassiker i børnebiblioteket

“Med sine flotte, farverige scenerier lægger sanseuniverset op til leg med sprog og litteratur, vækker sanserne til live og inviterer børnene til nye måder at møde biblioteket, sproget og litteraturen på. Koblingen mellem den fysiske og den litterære dimension i universet skaber en helstøbt oplevelse og tilgodeser forskellige måder at opleve på. Scenerierne er fysiske, fortæller historier og bibringer oplevelser – helt konkret. Bøgernes historier er ord og kræver mere fantasi for at åbne oplevelsen.” Citat fra Københavs bibliotekers hjemmeside, læs hele indlægget. Tanken med udstillingen er ud over at give plads til hygge og fri leg, også skal bruges i arbejdet med understøtte bibliotekets indsats omkring børns tidlige sprogudvikling. Derfor har vi også udviklet forløb der er målrettet de ældste børn i børnehaven og de yngste i skolen. Her kan børnene komme til et fastlagt program med oplæsning, rim&remse samt andre sproglege.

Et halvt år med Halfdan på biblioteket

Hvordan har det så været at have Osteskipperne, frække Freddy og barberen som fast inventar på biblioteket, nu hvor de litterære installationer stået et halvårs tid?

Udstillingen har helt bestemt boostet børnebiblioteket. Bibliotekets gæster børn som forældre har taget rigtig godt i mod den. Der har været overvældende mange gæster. Børnebiblioteket er i perioder næsten rendt over ende med glade småbørn (daginstitutionssegmentet) og deres forældre. Vores erfaringer med de faste installationer er, at de bestemt giver børnebiblioteket en ny dimension. Der bliver læst, rimet, men især leget i udstillingen. Men at Halfdan er flyttet ind har ogå givet udfordringer. Børnebiblioteket er faktisk lidt for lille. For det kræver plads at have Halfdan stående. Installationerne tager den plads de tager, men når der er mange besøgende fylder Halfdan hele børnebiblioteket. Det medføre at:

  • de lidt ældre børn er trængt og har svært ved finde plads i børnebibliotek.
  • støjniveauet er af og til er meget højt.
  • med mange flere gæster, mangler der plads til sko, overtøj og barnevognsparkering.
  • der bliver en del mere oprydning af mus og skumbogstaver o.a.
Mere om Halfdan

Min kollega Dorte Rugtved og bibliotekar på arbejdermuseet Mette Kjær Ovesen og jeg har skrevet en artikel til Bib.forum at have en litterært udgangspunt for udstillinger på museet og biblioteket.

I den forbindelse med “Rimhelten Halfdan” på Arbejdermuseet, afholdt jeg i juli 2018, fire workshops på museet. Her var Halfdans ABC udgangspunkt for at børn kreerede deres egne ABC’er. Læs mere om ABC workshoppen her.

Udstillingen “Rimhelten Halfdan” er udarbejdet er af sprogkonsulent Marianne Schmidt i samarbejde med et større kreativt hold.