Bamse Hansens rejse

 

Bamse Hansen rejser ud

Som nogen måske ved sidder der en stor Bamse, Bamse Hansen, på børnebiblioteket på Kulturværftet. Han har eget hus og narrativ. Han har nemlig arbejdet på Helsingør skibsværft. Og rejst verden rundt, inden han gik på pension på børnebiblioteket. Det har mine kollegaer, Jette, Maria og Julie og jeg brugt som afsæt til at koble læse -og legeaktiviteter i biblioteket til de yngste børn og deres forældre. I januar 2020 var vi klar til afrejse sammen med Bamsen Hansen. Han er nemlig født med rejsefeber. Han havde sejlet på De Syv Have, været i Afrika, på Kurredutøen og Bogø og han var slet ikke færdig med at rejse! Vi havde nemlig planlagt at han skulle lette anker, tænde op under brænderen på sin luftballon og tage ud på nye eventyr hen over foråret i 2020.

Fire rejsemål

Vi havde lavet en forrygende rejseplan til Bamse Hansen med fire destinationer:

  • Januar-Februar: Ud til planeterne, op mellem stjernerne med stjernedrys på pelsen.
  • Februar-Marts: Til en “Forunderlig Verden” med sære og magiske væsner.
  • Marts-April: Lander han i “Fremtiden” der er styret af robotter.
  • April-Maj: “Hjem kære hjem” svæver over Helsingør og går på opdagelse i byen. 
 
Oplevelsen i biblioteksrummet

Hvert af de fire rejsemål indholdt:

  • En ny-digtet historie om Bamse Hansens oplevelser på destinationen. Den kunne børnene lytte til på gammel radio via hovedtelefoner. Til radioen var der to sæt hovedtelefoner. En med selve historien og en med et lydunivers der passede til den pågældende rejse.
  • Der var udarbejdet en litteraturliste med bøger, med mere inspiration til temaet.
  • Filmvisning i “Hulen” med film der passede til temaet for rejsen.
  • Aktivitets-ark til hvert tema, hvor børnene kunne udfolde sig kreativt. Blandt andet en påklædning Bamse Hansen. Ligesom vi havde udviklet en litterærlegekuffert med bøger, sproglege og legetøj, der lægge op til dialog mellem børn og forældre .
  • Til hvert rejsemål havde vi i det omfang det var muligt arrangementer der spillede ind i temaet, om det var musik, teater eller workshops.

Endelig havde børnene mulighed for at få en bamsepas som blev oprettet af bibliotekeren og man så kunne få flotte stempler i hver gang man besøgte biblioteket.

Sidst men ikke mindst var det var Bamse Hansens hus der blev omdrejningspunkt for aktiviteterne. For at give det stemning havde vi ophængt luftballoner, stillet kufferter og rejsetasker frem. Alt holdt i den æstetik som er omkring Bamse Hansen og hans oprindelige historie. Hvert tema havde nye rekvisitter, souvenirs og legetøj til rejseoplevelsen. Vi havde valgt en fast grundstamme af regis som altid var der, som børnene kunne lege med. Flyverhjelm, sixpence , tropehjelm, googles, kikkert, et gammelt og kamera. Udklædningstøj var der også, som skiftede for hvert nyt rejsemål.

Før, under og efter 

Intentionen med hele “pakkerejsen” var at give børn og deres voksne mulighed for en biblioteks oplevelse der kunne lidt mere, både før under og efter besøget i børnebiblioteket. Et besøget hos Bamse Hansen skulle tale til alle sanser. Være fyldt med litteratur, leg og læring. Som kunne kombineres og inspirerer til dialog og historiefortællinger.

  • Før de besøget kunne de gå på nettet og orientere sig om Hansens færd i luftballon og få inspiration til litteratur og quiz.
  • Under besøget var der mulighed for at gå på opdagelse omkring Bamse Hansens hus, for læsning, lytning, leg, filmkigning og forskellige kreative aktiviteter.
  • Efter kunne man hjemme genlydte Bamse Hansens rejsehistorie på nettet og forstætte med at være kreativ på de hjembragte aktivitetsark og selvfølgelig læse højt af den bunke bøger der var kommet med hjem om rumraketter, Nomer, robotter eller noget helt fjerde.

– og så kom coronanen ….

 Bamse Hansens hjemme igen

Se nu blev året 2020 jo meget anderledes end forventet og Bamse Hansen måtte som alle andre haste hjem fra sin ballonfærd i utide. Han nåede kun at komme en tur ud til stjernens og at besøge den Forunderlige verden”. Så lukkede biblioteket ned. Men vores erfaringer omend begrænsede, har været, at de forskellige aktiviteter bestemt har tilføjet givet børn og deres forældre noget ekstra, også på den lange bane. For da vi langsomt åbnede biblioteket op med nye restriktioner kunne vi ikke genoptage rejsen og udfolde aktiviterne omkring det som planlagt. Så Bamse Hansen måtte tilbage i sin stol og vente på at verden igen åbnede op.

Bamse Hansens aktivitets-pose

Det var noget af en mavepuster efter alt det arbejde vi som “rejsebureau” havde lagt i ballonfærden. Men benspændet blev til Bamse Hansens aktivitets-pose som vi så kunne uddele i efterårferien 2020 og på den måde nå ud til børnene trods coronanen. Aktivitets-posen var gratis og fyldt med alt det bedste fra rejsen. Blandt andet de fire rejsehistorie “udgivet som en “Ællebællebog”. Med aktivitets-ark til at fordybe sig i og lave noget kreativt. Poserne nåede lige omkring 400 familier. Succes blev gentaget i julen.