Byg en billedbog

 

Børnenes bøger

Workshoppens omdrejningspunkt er børnenes egen fortælling, med fokus på visuelle udtryk. Her sættes børnenes fantasi fri og give dem mulighed for at fortælle deres historier. Billedbøgerne bliver til i den bedste H. C. Andersen tradition. Børnene arbejder med papirklip og collage og bygger bøger i mixed media, med klip fra blade, aviser og bøger. Suppleret af farvet og mønstret papir. Materialelisten kan sagtens udvides. Værktøjskassen indeholder sakse og limstifter. Jeg har designet tomme billedbøger som bare venter på at blive fyldt ud.

Børnenes bøger bliver fantastiske, og workshoppen fungere fint som et enkeltstående arrangement, men egner sig også rigtig godt til længere forløb omkring litteratur og fortællinger. Børn er fyldt med gode historier og fortælleglæde. Giv dem ro og “fortælle-værktøj”. Når først den kreative og taktile proces er i gang udvikler fortællingen sig på magisk vis. Jeg oplever at børnene arbejder koncentreret og kan fordybe sig i mere end 1 ½ time ad gangen, også førskolebørn. Alle børnene får en oplevelse at have skabt et produkt, en billedbog, de kan tage med hjem. 

 

Et eksempel på hvordan “Byg en billedbog” i et konkret  forløb knyttes til en litterær genre eller tema, var workshoppen “Byg et eventyr”. I foråret 2018 afholdt man i på tværs af skolerne i Hillerød temauge om eventyret som genre. Ugen blev også markeret på biblioteket. Jeg var på besøg og faciliterende en formiddagsworkshop hvor der blev digtet og illustreret fantastiske og fine nye eventyr. For eventyret er fyldt af billeddannende fortællinger. Det er befolket med trolde, ildspyende drager og gåder der skal løses inden at prinser og prinsesser lever lykkeligt til deres dages ende.