Sniksnak vinter

 

Snip snap snude, “Sniksnak årstids almanak”, er ude

Det er næsten altid lidt vemodigt når et godt projekt kommer til sin afslutning. Sådan har jeg det også med mit Huskunstnerprojekt “Snik snak årstids almanak”. For i året der er gået har jeg besøgt børnehaverne Bøgebjerg i Kerteminde og Egebakke i Nærum, forår, sommer, efterår og vinter. Her har jeg lært børnene og deres voksne godt at kende samt den natur, som begge institutioner havde som nabo.

Og jeg kommer til at savne at være ude i skoven med nysgerrige, opfindsomme og fortællende børn. Det har virkelig været en fornøjelse. Jeg kommer også til at savne at vi efterfølgende gennem kreative workshops omsatte oplevelserne med litteraturen og naturen til fine kunstneriske årstid-udtryk.

Træerne gemmer på dyr og magiske væsner

December – skoven sover. Træerne står nøgne og bøgebladene ligger som en varmt gyldenbrunt tæppe i skovbunden. Vi var heldige. Dagene ude i vinter skoven er fyldt med solskin og blå himmel.  Med ud har jeg som altid pakket litteratur som læses ude midt i skoven. Vi kan ikke sidde så længe, det er for koldt, også selvom der ikke er frostgrader i luften. Derfor var vinteraktiviteten lagt an på bevægelse. Vi tog på fotosafari og fandt ord på de væsner der gemte sig i træernes bark, i rådne træstammer og fantaserede om hvem der mon gemmer sig i huler og huller ved træernes rødder.

Det kommer der mange sjove fortællinger ud af.  Vi finder en hel del trolde, træer med næser og snabler, træstammer med drageøjne, fodaftryk fra en varulv, spor efter en langhåret larve, krokodiller, en harer med meget lange ører, to guldsmede der kysser, tude-træer, 1000 fodspor fra biller, en del trærødder eller var det dinosaurer fødder og meget meget mere. Alt fotograferet og noteret. 

 

Børnene bygger billedbøger

Gennem året har børnene fortalt historier om det vi har oplevet i skoven, digtet videre på den litteratur vi har haft med ud, rimet og remset og børnene har delt ud af deres egne erfaringer med naturen. Sproglige fortællinger og ord på alt det vi har set, fundet og kreeret med fantasien som fast makker.

Billedbogen –  litteraturen har gennem hele forløbet har været mit udgangspunkt og den røde tråd i årstids almanaken. Den sidste workshop var stod derfor helt naturligt i bogens tegn. Nu var det børnenes tur til at lave deres egen billedbog. De kender bogstaverne og de fleste kan skrive deres navn – De kan dog ikke skrive en historie endnu – men det kan sagtens fortælle en historie gennem billeder og tegninger. En ordløs billedbog som kan fortælles igen og igen. 

 

“Sniksnak årstids almanak” udstilling

Vi sluttede af med at snakke om de bøger vi havde læst for hver årstid og de forskellige aktiviteter der var knyttet til dem og derigennem om hvad der er særligt for hver af de fire årstider. Børnene var stadig optagede af oplevelserne med at finde naturmaterialer i skoven for efterfølgende at bruge dem i workshoppen. Det var tydeligt at både litteraturen og deres kreative arbejde gennem hele året stadig var present. 

Jeg glæder mig meget til at møde børnene fra Egebakken igen, på Birkerød bibliotek. Det sker i januar 2025, når der er fernisering på “Sniksnak årstids almanak” udstillingen. Her vises børnenes samlede kunstneriske og kreative udtryk fra projektet. Indtryk og udtryk fra årstiderne fortolket af børnene. Det bliver spændende.

Læs mere om Huskunstner-projektet “Sniksnak årstids almanak”.