Sniksnak sommer
Sommer “Sniksnak” i skoven
Sommerferien står for døren, men inden den for alvor brød løs var jeg på sommerbesøg hos naturbørnehaverne Bøgebjerg og Egebakken med “Sniksnak årstids almanak” projektet som nu er halvvejs.
Over de to dage jeg er i insitutionerne, er vi i skoven den første dag. Ud i sommerskoven med bøger, aktiviteter og et par rugbrødsklemmer i rygsækken. Vi er ude at kigge efter et godt sted for insekter at være. Inspiration til dette kommer fra billedbogen “Et godt sted” af Lucy Cousin. Vi er også på jagt efter gode materialer til workshoppen dagen efter, hvor vi ‘bygger’ insekter.
Det aldrig til at vide hvad vi finder, når vi begiver os ud i skoven og hvad der fanger børnenes interesse. Vi er ikke nået langt ind i skoven før vi finder en død mus, og så en til. Det bliver straks til en historie. Når der er to mus, må det jo være far’en og mor’en. Vi har musene med under hele vores tur og der bliver passet godt på dem.
Men det bliver også til masser af insektsnak. Vi finder skarnbasser, bøgebiller og en myreture der er højere end børnene. Mens vi kigger på biller og andre insekter relatere børnene deres insektfund til “Et godt sted”, som vi har læst højt under trækronerne. Historien giver og en ekstra dimension til turen ud i naturen.
Insekt sniksnak
På workshoppen næste dag forsætter insektsnakken, alle har lidt billekriller. Nu er der fokus på billeben, følehorn, skjold og vinger. Små kogler bliver til øjne, ikke udsprungne bøgegrene med tykke knopper, bliver til lange flotte følehorn. Der kommer farver, prikker og striber på biller, sommerfugle og humlebier og der kommer mange nye ‘ukendte’ insektarter til verden under workshoppen. Et par af børnene finder inspiration til deres insekter i illustrationerne fra “Et godt sted”.
Børnene har klart deres yndlings insekter. Der er naturligvis sommerfugle, men også mariehøner, guldsmede og bøgebiller er populær – og hvad med edderkopper? Mange voksne bryder sig ofte ikke om dem, men sådan har børnene det ikke. Edderkopper er interessant og det er sjovt når de kravler ind i bogen, mens jeg læser. Edderkopper vil også gerne hører historier om insekterne, når vi læser højt ude i skoven.
“Sniksnak” i kort form
I projektet er der fokus på:
- At fremmer og stimulerer børnehavebørns naturoplevelser og knytter naturoplevelser med litteraturoplevelser og kunstoplevelser
- At vækker børnenes glæde og forståelse for naturen og inspirerer derigennem til at passe på den.
- At understøtter bæredygtighedsdagsordnen og fællesskab mellem børnene i institutionerne.
- At øger kendskab og glæde ved bøger og understøtter pædagogernes arbejde med sprogudvikling.
Links til mere om projektet:
“Sniksnak årstids almanak” – Forår