Sniksnak forår

  

Sniksnak årstids almanak

Endelig efter et langt tilløb med research og tilrettelæggelse sprang huskunstnerprojektet “Sniksnak årstids almanak” ud. Meget passende samtidig med bøgen. Jeg har været på forårsbesøg på to smukke solskinsdage, i henholdvis børnehaven Bøgebjerg i Kerteminde og Egebakken i Nærum. Vi var først ude i anemone-skoven og med vores oplevelser i rygsækken, afholdt en kreativ workshop i institutionen.

I projektet er der fokus på:

  • At fremmer og stimulerer børnehavebørns naturoplevelser og knytter naturoplevelser med litteraturoplevelser og kunstoplevelser 
  • At vækker børnenes glæde og forståelse for naturen og inspirerer derigennem at til at passe på den.
  • At understøtter bæredygtighedsdagsordnen og fællesskab mellem børnene i institutionerne.
  • At øger kendskab og glæde ved bøger og understøtter pædagogernes arbejde med sprogudvikling.
Langt ude i skoven

Begge institutioner ligger meget naturskønt med skov lige uden for døren, så den første dag var det bare at trække i flyverdragten og komme ud i naturen. Jeg havde pakket min rygsæk med  fantastisk børnelitteratur og aktiviteter til skoven, som relaterede til den litteratur vi skulle læse ude i naturen. Jeg har i samarbejde med bibliotekar Laila Heskjær Myrwick på Rudersdal bibliotek udarbejde litteraturlister til besøgende i børnehaverne for hver årstid.

Blandt forårets bøger er klassikeren “Forår i Bulderby” af Astrid Lindgren samt “Tulle & Mulle – Fuglehuset” af Max Low. Foråret er fyldt med fuglesang og travle fugle, der er i gang med redebyggeri og derfor er “Tulle & Mulle – Fuglehuset” et godt valg til højtlæsning med efterfølgende dialog om bogens indhold og de aktivitet vi har i skoven. Ud over  “Tulle & Mulle” har jeg taget forårs rim og remser med ud. Aktiviteterne efter højtlæsning i skoven omsættes senere i workshoppen i institutionerne den næste dag, hvor børnene “byggede” deres egne fuglekasser.

 

Hedder det redekasser eller fuglekasser?

Sproget definere er verden. Jo større ordforråd jo mere præcist kan man fortælle om sine oplevelser, også dem man får i naturen. Sprogudvikling er en vigtig del af både bibliotekernes og børnehavernes arbejde og i projektet spiller flere fagligheder sammen. Pædagoger, bibliotekarer, en biolog og mig som torvholder og huskunstner. Biologen taler om redekasser og kunstneren taler om fuglekasser og ude i naturen bygger fuglene egne reder, med eller uden kasser.

Det var en skøn oplevelse at komme igang og mærke det helt fantastiske engagement fra begge institutioner og ikke mindst børnene. Nu glæder jeg mig til sommer, hvor jeg igen skal på besøg hos børn og pædagoger på Bøgebjerg og Egebakken.

Links:

Huskunstnerprojektet “Sniksnak årstids almanak”

Rudersdal Bibliotek, og Kerteminde Bibliotek