Oslo – ord på ordløse bøger
Ordløse bøger
Jeg har sammen med CB Gentofte kastet mig ud i et nyt projekt. At få stablet et “Ordløst Bibliotek” i Danmark på benene. Det nye biblioteksdepotet, skal udelukkende indeholde ordløse bøger samt formidlingsmateriale til de visuelle fortællinger uden ord. Inspirationen til et bibliotek med ordløse fik jeg da jeg deltog på IFLA konferencen i Rotterdam 2023. Her hørte jeg Antonella Lamberti fra IBBY, Italien, fortælle om IBBY Italia projekt: “Silent Books: fra verden til Lampedusa og tilbage”, som blev lanceret i 2012.
Lampedusa er en ø i det sydlige Italien. Her ankommer mange flygtninge efter lange, risikable bådrejse over Middelhavet. Situationen skabte forudsætningerne for en ny måde at modtage flygtninge på. En af den var at lave et bibliotek der er baseret på en samling af ordløse billedbøger.
Ordløse bøger i Oslo
Derfor har jeg og mine to nye kollegaer fra CB Gentofte, Kajsa og Johanne, været på research og inspirationstur til Oslo. Her har man nemlig allerede et ordløst bibliotek i forbindelse med børnehaven Fabel, som ligger i et boligområde med en mangfoldighed af etniciteter og sprog. Bibliotek og børnehaven ledes af Anita Berge. Hun er, som jeg, vældig inspireret af tankerne omkring biblioteket på Lampedusa.
Vi var også på besøg hos Norsk Barneboksinstitutt hvor Veronica Salinas fortalte om hvordan de blandt andet arbejde med at bruge grafiske ikoner i billedbøger og den forskning Veronica står i spidsen for på “Formidlingslaboratoriet”. Her udvikler og tester de formidlingsmetode og prøver nye praksiser af for at finde nye formidlingsveje af litteratur til børn og unge.
Billedbårne fortællinger
For mig indeholder ordløse bøger og en særlig fortællekraft. Billeder og illustrationer kan overvinde både kulturelle og sproglige barrierer. Alle ville være i stand til at nyde de samme bøger uanset kulturel og sproglig baggrund. Dette er en fantastisk styrke, som kan skabe nye fællesskaber på tværs af alder, kultur og sprog. For når man “læser” ordløse bøger kan de læses og fortælles og genfortælles på utallige måder, de kan fortælles med lyde, med dans og gennem planlagte kreative læse-aktiviteter. Jeg glæder mig meget til at være med til at udvikle det ordløse bibliotek.
Ordløsebøger et nyere forskningsfelt
I forbindelse med opstarten af projektet er det også blevet læst. Feltet omkring læsning af ordløse bøger er stadig ret nyt. Der er dog en del artikler der peger på at ordløse bøger har et stort potientiale når vi gerne motiverer til læselyst og læseglæde. Jeg har valgt to citater ud fra alle artiklerne, som indikere de ordløse bøgers store potientiale.
“Bøgerne giver en højere form for koncentration og en positiv indflydelse på muligheden for at optage viden. De ordløse bøger virker motiverende især for ”ikke” læsere, det er også med til at understøtte evnen til at genfortælle historier og forstå historier. Det understøtter også lysten til kreative skriveprocesser og til at interagere med andre”.
The Use of Wordless Picture Books to Encourage Reading for Pleasure amongst Reluctant Readers.
“Hvad sker der når det der skal fortolkes, ikke er ord men ikonografisk? Det første børn lærer er at afkode billeder/artefakter, som voksne så sætter ord på – netop derfor er børn gode til at afkode billeder og sætter dem også i stand til at skabe egne historier ud fra billeder. Dette er er endnu mere sådan i dag, hvor vi lever i visuel verden, hvor billedbårne medier har stor vægt”.
Let med telt you: Experiences with Silent Books in a Framework og Early Literacy.