Ordløse bøger
“Silent book”
At rejse er for mig en mulighed for nye oplevelser og for at finde ny inspiration til mit arbejde. Sidste efterår var jeg på IFLA WLIC 2023, hvor jeg præsenterede mit og Dorte Rugtved projekt “Søvand og mosehuller” på en postersession. Ud over at formidle “Søvand og mosehuller” var jeg var selvfølgelig rundt og se og lytte til andres postersessions og de mange forskellige talks. En af dem kom fra Antonella Lamberti fra IBBY.
Antonella’s oplæg havde overskriften “Silent books”, og hun fortalte om IBBY Italia et projekt der hedder: “Silent Books: fra verden til Lampedusa og tilbage”, som blev lanceret i 2012.
Et bibliotek på Lampedusa
Udfordringerne med migrant og flygtningekrisen i Europa er særligt tydeligt på den lille italienske ø Lampedusa. Ø’en ligger i det sydlige Italien og modtager dagligt mange migranter og flygtninge. De ankommer efter lange, risikable båd rejser over Middelhavet. Dette har været medvirkende til at skabe et nyt bibliotek på ø’en.
På Lampedusa har man valgte at lave et bibliotek der er baseret på en samling af ordløse billedbøger. Bøger fyldt med billeder og historier. For billededbøger har en iboende forestillingskraft som kan overvinde kulturelle og sproglige barrierer. Alle ville være i stand til at nyde de samme historier uanset oprindelse og sprog – da bøgernes historier fortælles visuelt.
So ein ding müssen wir auch haben
Antonella Lamberti spurgte til sit oplæg: “Hvad er den første bog du husker og hvorfor?” – Hvor hun mener, at man husker sine første og største bogoplevelser på grund af illustrationerne, der som sidegevinst styrker sproget. Jeg var helt enig med Antonella. Og ud over det “Ordløse biblioteks” mange perspektiver og anvendelse muligheder, har jeg også en stor passion til billedbogen. Både personlig og fagligt.
Men hvad kunne jeg gøre for at vi i Danmark fik et “Ordløst bibliotek”? Da jeg kom hjem fortalt jeg Kajsa Nerud på Gentofte Hovedbibliotek om biblioteket på Lampedusa. Hun var helt enig i at et sådant skulle vi da klart have. Så efter en del benarbejde og stor lydhørhed fra Maria Bruun, chef på Gentofte Bibliotekerne, er drømmen om at skabe et bibliotek med Ordløse bøger i Danmark en realitet. Det er nu et projekt under CB Gentofte, som jeg glæder mig til at være en del. Vi starter projekt om “Ordløse bøger” den første september.
“Reading without reading, wordless books are not silent”
Ordløse billedbøger åbner op for mange muligheder ift. sprogudvikling og kreative aktiviteter som en del af læseoplevelsen. Her de er ordløse bøger geniale. Bøgerne vil selvfølgelig ganske som på Lampedusa kunne anvendes i forbindelse med flygninge og migranter, men i projektet ser vi mange flere perspektiver i anvendelsen af de ordløse bøger.
At kunne dele læseoplevelsen med andre er vigtig for børns læse- og fortællelyst og vi ser også muligheder demente – og andre måder voksne, der har læse- og/eller skrive- samt sprogvanskeligheder, der kunne have stor glæde at det Ordløse bøger. Det hjælper os med at tænke og huske, og er en mere aktiv måde at arbejde med sprog og billeder på. Når vi læser ordløse bøger, hvor billederne bærer historien, aktiveres vores fantasi, og vi trænes i at analysere billedernes budskab.
Deltagelse på IFLA 2023