Ord på ordløse bøger
Ord på ordløse billedbøger på CB-temadag
Spændende CB-temadag på Gentofte Hovedbibliotek. Sammen med Kajsa Nerud og Johanne Elvers Madsen præsentere jeg vores projekt om “Ordløse billedbøger” til børn i alderen 3-9 år.
Ud over at vi fortalte om projektet, havde vi inviteret Anita Berge fra Oslo. Hun delte ud af sin store viden og erfaring med at arbejde og formidle ordløse billedbøger – Silent books. Hendes oplæg var fyldt med inspiration og gav lyst til at arbejde og formidle de ordløse bøger i praksis og til at arbejde videre med projekt ordløse billedbøger projekt til nye målgrupper.
Om eftermiddagen blev Fang Fortællingen nye udstilling Ø præsenterede bygget over Anna Jacobina Jacobsens ordløse billedbog. En flot udstilling i to versioner en stor og lille. Fyldt med muligheder for leg og at dykke ned i Ø’ univers.
Depotbiblioteket for Ordløsebøger
I 2012 lancerede den italienske afdeling af IBBY projektet “Silent Books: from the world to Lampedusa and back.” Formålet var at bringe tekstløse billedbøger, også kaldet Silent Books, til flygtninge, der har krydset Middelhavet, og skabe fælles fortællinger på tværs af sprog og kulturer.
Bøgernes billeder er rammen for historiefortællingen, så alle – uanset sproglige eller kulturelle forskelle – kan deltage. Ordløse billedbøger udfordrer fantasien, er sprogstimulerende og kan give børnene fortælleglæde og læselyst. Bøgerne kan bruges af børnene alene eller sammen med en voksen. Nu kan børn og voksne digte én eller mange historier ud fra bogens billeder, eller fortælle små historier for hinanden.
Find mere om de “Ordløse billedbøger” og selve depot biblioteket på Sprogsporet.
Anita Berge’s Fabel
Vi havde inviteret Anita til at holde oplæg på temadagen. Hun er en guldgrube af viden når det handler om ordløse billedbøger og formidlingen af dem. Vi havde besøgt Anita på hendes Ordløse bibliotek i Oslo som en del af vores research til projektet. Hun har besøgt Lampedusa flere gange, holder workshops og bruger de ordløse billedbøger i sit daglige arbejde.
Det var et inspirerende oplæg med masser af inspiration til arbejdet med ordløse billedbøger. Det at der ikke er nogen tekst at forholde sig til når man skal “læse” og formidle en ordløs billedbog er et spændende benspænd, når det handler om at udvikle nye formidlingsformer, ikke kun når det handler om ordløse billedbøger.