Odsherred læser
Odsherred læser
Det har været en kæmpe fornøjelse at være ude i november naturen, under Odsherred læser – litteratur- og læsefestival. Og det gik “Op ad bakke og ned ad bakke” ude i det dramatiske og flotte istidslandskab. Det er måske lidt modigt at holde “Ud i naturen med litteraturen – Op ad bakke ned ad bakke” i november. Men efteråret kan give nogle ganske særlige naturoplevelser, og der er jo ikke noget der hedder “dårligt vejr”. Det handler bare om at have den rigtige påklædning. Det har været en uge sammen med skønne elever fra 3 og 4 klasse og deres lærer.
Op ad bakke ned ad bakke
Vi har været på opdagelse i bakkerne og skoven, med litteratur, logbog og madpakker i rygsækken. Eleverne fik det fysiske sus af at løbe op og ned ad bakke og udsigten fra toppen af bakkerne var fantastisk, med skovens fine efterårsfarver og kikket udover sejerøbugten. Vi snakkede om hvordan bakkerne var blevet til under istiden og hvad der mon kunne gemme sig i jernalderhøjene. Der var forundring over hvor mange blomster, der stadig er november. Fandt søvnige humlebier og mariehøner. Masser af agern, myretyrer, og langbenede edderkopper. Gik gennnem smukke skramlende efterårsblade, grene bliver til lanser. Historier bliver digtet om træerne, gravhøjene og de magiske kræfter naturen kunne gemme på.
Alt kombineret med litteratur, selvfølgelig. Stedspecifik læsning. Dialog om de digte, der er i logbogen og de tekster jeg havde taget med som inspiration til de aktiviter eleverne skulle lave. Praktisk anvendt litteratur, der sætter gang i elevernes fantasi og gav dem lyst til at udtrykke sig både visuelt og i tekst. De skønne ture “Op ad bakke ned ad bakke”, blev til en uge med opdagelser, fund og forunderlige historier alle inspireret af livet ude i naturen og litteraturen.
Odsherred læser – lærekonference
Under Odsherred læser havde jeg ikke kun glæden med eleverne ude i naturen. Jeg deltog også på den tilhørende konference for Odsherreds lærer. Konferencen havde et flot fagligt program med spændende oplægsholdere inklusiv fire workshops for lærerne, hvor af jeg faciliterende den ene, under overskriften “Collage bøger”.
Oplægget skulle inspirerer lærerne til at bruge collage som arbejdsform i undervisningen. Jeg hentede eksempler fra egne udgivelser og workshoppen “Byg en billedbog” til hvordan eleverne kunne arbejde med collage. Afslutningsvis gav jeg eksempler på illustratorer (forfattere), der bruger collage som udtryksform. De deltagende lærer fik også en hands-on oplevelse, af hvordan det var at arbejde med collage som fortælleform De blev delt i grupper på 4 og fik hvert et collage-kit, ganske som eleverne får når jeg holder “Min morfar” workshop. Det blev til fantastiske historier, hvori der blandt andet indgik sildeånder, skatte og om man skal vælge den direkte sejlrute eller sejle på opdagelse inden man kommer frem.
Tak for støtte fra Statens Kunstfond og Nordeafonden udgivelsen af logbogen “Op ad bakke ned ad bakke”