Med 5B i skoven
Ud i naturen med litteraturen
Jeg har arbejdet længe på at få et drømmeprojekt sat i søen. Projektet – “Ud i naturen med litteraturen”. At få koblet litteratur og natur sammen til et forløb der henvender sig til skolebørn i 5 klasse. Med fondsmidler i ryggen fra “Københavnske Skolebørns Undervisningsophold på Landet” samt assistance fra Forlaget ABC til trykning af de 300 eksklusive eksemplar af bogen “Langt ude i skoven”, der indgår som undervisningsmateriale er “Ud i naturen med litteraturen” blevet en realitet.
I sidste uge kom projektet endelig rigtig fra start. For en ting er bogen “Langt ude i skoven”. En anden ting er de 10 skoleforløb, som er den anden del projektet. Denne smukke, solrige og lidt kølige maj formiddag mødes jeg med 5B og deres lære fra Sophienborgskolen. “Langt” ude i Hareskoven. Vi har et par timer foran os, hvor vi skal fordybe os i naturen med litteraturen som inspirationskilde. Jeg var spændt på hvordan børnene vil tage imod både bogen og de aktiviteter/opgaver jeg havde valgt ud vi skulle lave her, ude under bøgeskovens lysegrønne tag.
Langt ude i skoven
Det bliver en rigtig dejlig formiddag. Der er ikke noget bedre end at opleve at de tanker og intentioner jeg havde med projektet, nu bliver indfriet til fulde. Efter et kort oplæg fra mig med inspiration til hvordan de kan arbejde aktiviter/opgaver i bogen. Bliver de efterfølgende delt ind i hold og får hver deres sted i skoven hvor de kan udfolde sig. De sidder ved picnicborde, på skovbunden, overskrævs på træstammer. Sætter gang i blyanten, savner at have taget farveblyanter med og opdager at man kan male med nature. Friske bøgeblade giver en skøn grøn, mælkebøtter en varm gul og selv jorden kan give farve til det drømmetræ man er igang med.
De giver skoven og dens planter nye navne, øger biodiversiteten med drager, rumvæsner og papegøjer. Træerne bliver 50 m høje, får magiske døre og blade af vingummi. Der drømmes og der er drømmetræer. Forårsluften emmer af fortællinger og tegninger får liv. Flere er fuldstænding opslugt og har knap tid til pause. Det er en kæmpe fornøjelse at følge arbejde i grupperne og være i dialog med børnene. Bogen fyldt med mange flere opgaver end børnene kan nå at løse på de par timer de er i skoven, så der er rig mulighed til at arbejde videre i skolen, hjemme eller næste gang de skal i skoven, måske med hele familien.
Du og din klasse kan komme med
Vil du vide mere om projektet “Ud i naturen med litteraturen” Læs mere om bogen og skoleforløbene her. Jeg facilitere selv forløbene ude i skoven og vil du og din 5 klasse i skoven kontakt mig på info@hellesworkspace.dk for mere information. Der er stadig muligt at booke en tur ud i skoven med fondsstøtte, lidt endnu.
Læs mere om hvad jeg ellers går og laver, om mine andre billedbøger og om andre undervisningsforløb og workshops på min blog. Læs også om mit levende og nysgerrig forhold til naturen på min og min mands rejse- og vandrebloggen www.travelafoot.dk Her deler vi oplevelser fra vandreture rejser ude i naturen.
Endelig stor tak for hjælpen undervejs fra gode venner, der som jeg har en passion for litteratur og natur. Særlig tak til bibliotekar -og master i børnelitteratur Laila Heskjær Myrwick der har læst og kommet indspark under hele processen fra idé til endeligt tryk.