Læs og løjer

 

 

Læs og løjer

Som en del af børneteamet på Vanløse Bibliotek, har jeg været med til at sætte “Læs og løjer” i søen. Konceptet understøtter en af mine  absolutte kongstanker om at kunne “Gå til litteratur” på biblioteket. Fem lørdag i løbet af foråret invitere vi ind på Vanløse Bibliotek til litteratur og kreativitet. Vi har til hvert arrangement valgt fem skønne billedbøger, som danner grundlag for højtlæsning og kreativitet.

Læs og løjer litteratur der støjer

Det er børneteamet der står for “Læs og løjer”. Det er tilrettelagt sådan, at der er taget højde for, at vi også kan klarer almene forspørgsler i børnebiblioteket, mens vi har arrangementet. Vi starter på et fastlagt klokkeslet med at byde velkommen og sætter rammen dagens “Læs & løjer” arrangement. Derefter læser vi højt af den udvalgte litteratur som danner grundlag for den kreative workshop. Workshoppen sættes igang og børnebibliotekarene går til og fra, hjælper til, skaber god stemning og opbygger relationer til de børn og voksne der deltager.

Arrangementet strækker sig over 3 timer, og hvis der kommer mange nye deltager efter en time eller to, læser vi bogen eller relaterede bøger, igen. Idéen er at det skal være nemt for børnefamilierne at være med. Der er ingen tilmeldning og man kan som deltager være med i 30 minutter eller i alle 3 timer.

Læs og løjer – “Sørøvere – skattekort”

– Og vi har netop haft det første arrangements. “Sørøver-skattekort”, der startede med et ordentligt kanonskud. Litteraturvalget var faldet på “Poulsens pirater” af Kim Fupz Aakerson. Det var en stor succes og oversteg vores vildeste forventninger. På de tre timer, blev det til mere end 50 flotte skattekort. Børnene tegnede, klippede og limede, i mere eller mindre grad med hjælp fra søskende, forældre eller bedsteforældre. Så deltager antallet var vel reelt omkring 100. På mange af skattekortene var vejen til skatten brolagt med farer. Farlige krokodiller, vulkanudbrud, hajer og skelletter.

Næste gang sætter vi litteraturen i spil er det med udgangspunkt i “Framse Remse” af Selma og Nanna Rosenfeldt-Olsen, hvor workshoppen har collagekunst på programmet. Derefter er “Læs og løjer” fyldt med vitaminer og afsættet er bogen “Den er fin appelsin” af Marianne Iben Hansen.  Så skal vi lege med påklædningsbiller hvor bogen “Krible krable – rim for de små” af Lotte Salling og forårs-sæsonen sluttes festligt af med Birgitte Krogsbøll “Den lille fest”.

Billedbøgernes kreative potientiale

Vi har inden et arrangement designet og printet skabeloner og kreative ark, udvalgt litteraturen og de materialer, der skal bruges, sådan at det er lige til at gå til. At have den kreative workshop i forlængelse af oplæsningen, understøtter i høj grad arbejdet med sprogstimulering og giver en udvidet læseoplevelsen. Litteraturen er med til at åbner workshoppens kreative potientiale op. Gennem højtlæsningen sættes fantasien igang og der digtes videre og temaet bliver breder ud mens  der arbejdes kreativt.

For mens børnene arbejder kreativt fortælles der ny sørøverhistorier. Der tages stilling til hvordan deres historie skal fortælles visuelt, der vælges udtryk, materialer og ofte bliver det de kreerer sat ind i nye sammenhænge.  Jeg har samme oplevelse når jeg er ude og læse højt af min billedbog  “Min morfar” med efterfølgende workshop.

Link til workshoppen “Min morfar”.

Link til andre “Læs og Løjer “arrangementer på Vanløse Bibliotek.