Kom indenfor
Torsdag i sidste uge havde Gyldendal inviteret børnebibliotekarer til konferencen ”Kom indenfor – i litteraturen og på forlaget”, hvor nyheder fra forlaget blev præsenteret. Det er jo ren forkælelse, når man som børnebibliotekar kan fordybe sig i børnelitteraturens univers en hel og lang formiddag og lidt til. Ikke et ord om daglig drift på biblioteket eller min personlige mening om at børnelitteraturen har alt for lidt plads på børnebiblioteket. Både på hylderne og den tid som man som fagperson har, til at dykke ned i den. Tilbage til Klareboderne, hvor vi startede med kaffe og croissanter inden det gik løs. Programmet var tæt pakket med oplæg fra forlagets redaktører og indlæg fra forfatter der fortalte om deres arbejde med børnelitteratur, og hvad de lægger vægt på, når de skriver for børn.
Bøger.
Programmet startede med bøger for de 0-12 årige, hvor redaktør Elin Algreen-Petersens liste af nyt, var lang. Jeg vil nævne et par stykker; Der er nyt fra ”Hunden Ib”, seriens nr. 9. Den er også en af titlerne hos Maryfonden i deres LæseLeg projekt. Så var der den franske billedebog ”Af med tøjet”, om at vi alle er ens inderst inde og ”Skoven fra oven” af Karen Filskov, der er digte for børn. Her er teksten illustrationer i sig selv med flere indgange ind i digtet. Bogen er anmeldt af Information. Aakerson var der selvfølgelig også og selvfølgelig med mere end en titel. Jeg vil nævne ”Pigen der havde en klovn på slæb”. En alvorlig bog om en farefuld rejse for en søster og bror, som overordnet handler om sorgarbejdet i forbindelse med deres fars død. “Skyggefugl” var også på listen, og den kan ikke nævnes for tit. Det er en fantastisk bog. Som oplægsholderen sagde; ”måske årets bedste børnebog”.
Jeg må indrømme, at man skal holde tungen lige i munden, når det handler om letlæsnings-bøger. Der er mange og i mange serier. Personligt kan jeg godt miste overblikket over hele paletten af og til – lydret dingo mini, lydret dingo, mikro dingo mini, mikro dingo, lille dingo, grøn dingo, gul dingo, blå dingo og vild dingo. Så var der også lige dingo ungroman og alle læslet fagbøgerne. Når disse serier så ”slår” sig sammen med letlæsnings-serier fra andre forlag, kan det være forholdsvis overvældende, både at holde styr på mentalt, men også rent praktisk i børnebiblioteket. Der noget med formaterne der gør dem lidt svære at opstille, rent fysisk. Merete Roos fortalte at der alene på Gyldendal udkommer mellem 50 og 60 om året. De spænder vidt i indhold og skal ramme børn og unge fra 5 – 15 år. Målet er at bøgerne skal være lette at læse men samtidig være litteratur.
Christian Bach fortalte om bøger til læserne på 13+. På hans lange liste var der nye bind i flere serier og nye bind i nye serier. Blandt andet bind 2 af ”Den femte bølge”, og 6. bind af Cassandre Clairs ”Dødens instrumenter” samt en ny serie af R. Muchamore, ”Rock war”, om musik og det at være med i et Band. Blandt de enkeltstående romaner, glæder jeg mig til at læse ”Minus mand” og ”Plus mand” af Conrad Fields og ”Jeg henter solen ned” af Jenny Nelson, som skulle være god litteratur til de ældste. Endelig står ”Monster” af englænderen Patrick Ness og illustreret af Jim Kay også meget højt på min læseliste. Den blev i Politiken anmeldt til seks hjerter, og booktraileren med Kays illustrationer er meget stemningsfuld.
Forfatterindlæg.
Kasper Hoff fortalte blandt andet om sin serie Gamerz hvor bind 3 er lige på trapperne, der er planlagt 5 bind i alt. Det er en serie der rammer sin målgruppen af drenge/piger der elsker at spille, helt rent.
Marianne Iben Hansen som levende rimede sig igennem sine tre ny udgivelser, ”Violinspilleren”, ”Fuglen” og ”Det gør Nas”. Alle tre anmeldt på Berlingske, og du kan finder booktrailers til udgivelserne på YouTube, Violinspilleren, Fuglen og Det gør nas.
Astrid Heise-Fjeldgren præsenterede første bind i sin nye Sci-fi serie, ”Den som Tøver”. Hun har længe ønsket at skrive en længere roman og ideen til denne triologi har ligget og rumlet siden hun gik i gymnasiet.