I skoven på Bornholm
Sniksnak, rodskud på Bornholm
Fra Triest og IBBY konference, til Oslo på research omkring projekt ‘Ordløse bøger’ og til solskins ø’en Bornholm på besøg hos Trinbrættet’s ældste børnehavebørn med TV2 Bornholm i hælene. September har budt på stor travlhed. “Ud i naturen med litteraturen” knopskyder og sætter nye rodskud, senest med projektet “Sniksnak årstids almanak”. Det nye rodskud retter sig mod de ældste børn i børnehaven.
Trinbrættes børnehave fik en smagsprøve på konceptet med et to dages forløb. Den første dag på opdagelse i naturen, hvor børnene får mulighed for at høre fortællinger, lege og indsamle naturobjekter. Den anden arbejder børnene og jeg med det de har set og samlet dagen før som de nu bruger kreativt på workshoppen i børnehaven.
Tæt på naturen og litteraturen
Gennem højtlæsning og kreative aktiviteter beskriver og dokumenterer børnene naturen lyrisk, narrativt og/eller med tegninger/fund fra naturen. Målet er, at børnene gennem naturen og litteraturen undersøger og oplever naturen i deres lokalområde. Derigennem kan børnene få en øget bevidsthed om flora og fauna.
Med de sanselige oplevelser ude i naturen har børnene mulighed for at få en følelsesmæssig tilknytning til den. De kan også få styrket deres emotionelle bånd til naturen. I kombination med kunst, kreativ udfoldelse og litteratur skaber det rum til refleksion og tanker om naturen som vil understøtte børnenes sproglige udvikling.
Ud i skoven
Med os havde vi madpakker i rygsækken, litteratur om kriblekrabledyr og TV Øst/Bornholm er med på en lytter. Forløbet ude i naturen er en kombination af højtlæsning, fordybelse og aktiviteter.
De udvalgte fag -og skønlitterære tekster kan inspirere børnene til at gå på opdagelse og sætte ord og billeder på det de oplever ude i naturen. Workshoppen stimulerer alle sanser og vil invitere til at bruge både kroppen og sproget. Når workshoppen er slut, tager vi børnenes fund, tegninger og andre kunstneriske udtryk med retur til børnehaven. Dem skal børnene arbejde videre med dagen efter i en workshop i institutionen.
Kriblekrabledyr
Workshop i børnehaven er med inspiration i vores oplevelser i skoven, bog-illustrationer og de mange fine naturmaterialer vi tog med hjem fra skoven. Der blev bygget de flotteste og mest fantasifylde kriblekrabledyr. Navngivet blev de også og her fejlede fantasihed bestemt heller ikke noget. Det blev til “Billeslugere, Måneflyveren, Den sure rutchebane bille, Flammefluen Flemming, Dræbersnegl med paryk, Ronaldobillen med lange ben og raketmotor og mange mange flere forrygende insekter.
De to dages workshop var understøttet af Nordeafonden.