Fra “Super Carla” til Clevin
Børn er kræsne
Børn er kræsne kulturforbrugere. De bruger ikke tid på aktiviter som er kedelige eller bare ikke fanger dem. Så undertitlen til Mogens Vemmers selvbiografi er passende – “50 år med verdens værste seere”. I bogen fortæller han sine 50 år med at udvikle børne tv i DR. I mange år som chef for B&U afdelingen.
Det er ikke så tit at der ligger biografier i min bunke af bøger som jeg lige skal kigge i og læse. Men Vemmers biografi blev jeg inspireret til at læse efter et arrangement på Den Sorte Diamant med “Fjernsyn for dig” i forlængelse af Den Store Thomas Winding udstillingen samme sted. Hvilket var en inspirerende, spændende og flot udstillinge som jeg så flere gange.
Arrangementet “Fjernsyn for dig – Børne-tv’s fortællinger har livslang betydning” var en paneldebat mellem Jacob Riising, Signe Lindkvist, Poul Nesgaard og Katti Hoflin. Hun er svensk forfatter, tv-vært og kulturchef. Det var en rigtig spændende og sjov aften og det var her at Poul Nesgaard lige lod et ord falde om Vemmer biografien.
Fra Kaj til Kylling
Det er sjovt at læse om tankerne bag og hvordan store børne- tv hits som “Kaj og Andrea” og “Bamse og Kylling”, blandt mange kom til verden. Det blev til en del Post-its. Der hvor jeg faldt over fine formuleringer om børnekultur og hvorfor det er vigtigt at udvikle kvalitets kulturprodukter til børn. Jeg var ret vild med de 8 punkter i B&U’s fortrolige arbejdspapir om afdelingens opgaver der “er at producere udsendelser der imødekommer børns og unges behov for mangesindig information og musik oplevelser tilpasset alderstrinene 3-18 år”. Se mere på side 163.
Vemmer skriver også
“Vi (DR B&U) tog os god tid til at fortælle, og der var ingen mulighed for at zappe til andet end Sverige, som viste samme film – på samme tid! Den mulighed for fordybelse og eftertanke kunne vi give børn i 60’erne og 70’erne blev umærkeligt, men effektivt nedbrudt i de næste årtier”
“Tidligere sagde vi, at tv’et helst skulle bruges til at slukke for og gå ud og spille fodbold. Og så kan du sige at vi undergraver os selv. Men tv er vellykket , hvis det sætter mere igang end de 30 minutter, en udsendelse varer. Den gode historie handler jo også om, hvad der foregår uden for skærmen, når programmet er færdig. Derfor overlader tv stadig god plads til fantasien”.
“Udsendelserne skal hjælpe barnet til at kende og forstå:
- sig selv (fysisk og psykisk)
- det sociale samspil mellem mennesker
- sin omverden
- dagligdagsbegreber
- at beherske såvel sine sproglige som andre udtryksmidler
- at møde problemer på en spørgende, analyserende, konstruktiv og fleksibel måde
- at udfolde sin fantasi til at skabende virksomhed og undersøgende aktivitet”
“Fjernsyn for dig – 50 år med verdens værste seere” af Mogens Vemmer, 2006, Gyldendal.
Ja jeg har endnu en biografi liggende om Thomas Winding som var en af hovedpersonerne både i Den Store Thomas Winding på Den Sorte Diamant og i Vemmers biografi. Glæder mig meget til at læse Henrik Palles “Thomas Winding – en stemme i tiden” ligesom jeg er rigtig glad for at jeg er et kulturbarn rundet at “Super Carla”, livet i “Omvendtslev” og “Flid fedt og snyd”.