Collage – en arbejdsform

Collage

Selvom det er ved at være noget tid siden at jeg var i Edinburgh, november 2019, er der en oplevelse der bliver ved med at dukke op. Og som jeg har haft ambitioner om dele. Nu sker det! På National Galleries of Scotland  så jeg udstillingen “Cut and Paste“. Altså “klip og klistre” som oversat, måske ikke giver association til stor kunst. Måske mere til det der foregår i børnehaven. Men intet kunne være mere forkert. At udtrykke sig gennem collage går mere end 400 år tilbage og collage som kunstform blev først anerkendt med kunstnere som Picasso, Braque og cubisterne.

Collage og Cubisterne

Collage er fantastisk. Det er enkel kunstform fyldt med fantasi. Dens historie er lange men blev i store træk ignoreret af kunsthistorien før 1912. Føst med kubisterne blev collage set som mere end en hobby, udført af amatører, kvinder og børn. Fra 1820’erne var det at lave collage en dille, ikke kun for de rige. Avispapir var blevet en del af hverdagen og et billigt og velegnet materiale til collage, nu kunne alle være med. Der blev også udgivet særlige bøger til at lave sine collager i, og der var butikker der solgte papir med mønster og billede-ark til collagearbejdet. Men det var først da kubister som Pablo Picasso tog collagen til sig som udtryksform, at den fik plads i kunsthistorien. Den første udstilling med collage var i Paris i 1930 hos Galerie Goemans. I 1930’erne blev collagen også set som noget der er vigtig for børns læring. Der blev blandt andet produceret kommercielle kit, med alt til at lave collager til børn. Collagen blev alleredde set som en kreativ og udviklende aktivitet for børn i Victoria-tidens England og i 1897 i Wien, brugte læren og kunsteren Franz Cizek collage som en kreativ læringsmetode.

 

Collage og billedbøger

Det fine ved collage er at man kan “male” med alt. Avantgarde digteren Guillame Apollinaire (1880-1918) skrev: Du kan “male” med lige hvad du har lyst til. Piber, frimærker, postkort, spillekort, kandelabre, et klud med olie, løse kraver, tapet, avis …  – og alt muligt andet. Derudover kræver det for at komme igang, kun lim og en saks, hvis man ikke river sine materialer til passende stykker. For nogen kunstnere er det selve den revne kant, der er med til at give det særlige udtryk.

Jeg har altid selv arbejdet med collage. Jeg har en kæmpe samling af papir, udklip og egen fotos der indgår i mine collager. Mens jeg arbejder opstår der historier og det er foreløbigt blevet til to billedbøger “Min morfar“, “Tidens mester” og bogen “Langt ude i skoven” med inspiration til din næste skovtur.

 

Collage og workshops

Collagen har også inspireret mig til at udvikle workshoppen “Byg en billedbog“. Børnene som deltager på workshoppen laver deres egene bøger med deres helt egene historier. Børnenes fantasi sættes fri og give dem mulighed for at fortælle deres historier. Billedbøgerne bliver til i den bedste H. C. Andersen tradition. Der arbejdes med papirklip og collage.

Jeg har efterhånden afholdt mange “Byg en billedbog” workshops både på biblioteker, museer og i skole-regis. Det er hver gang en stor fornøjelse af se den sprudlende fantasi børnene udfolder og den fortællegælde de indeholder. Workshoppen kan rummer alle børn for fortællinger kan jo indeholde ord, længere tekst eller være rene billedfortællinger. Jeg oplever at det sætter børnene fri. Det giver de børn som måske har det lidt sværere med skriftsproget mulighed for at fortælle på lige fod med dem der allerede læser og skriver.

 

Mere om collage finder du …

Har du fået interesse for collagen som kunstform dyk med i værker af kendte kunstnere som Max Ernst, Matisse, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Cindy Sherman, Terry Gilliam og mange mange flere. Og glem ikke vores egen H.C.Andersen.

Når det kommer med billedbogs illustrationer er jeg selv meget inspireret af den danske illustrator Mette Marcussen.

Og hvis du kan få finger i kataloget fra udstillingen i Edinburgh “Collage – cut and paste. 400 years og collage” kan du her få en rigtig fin introduktion til collagens lange historie.