Byg billed-litteratur.
Byg billed-litteratur.
Jeg har lige læste Marianne Eskebæk Larsen’s “Bogen om billedlitteratur – analysebegreb og didaktiske principper”. Det inspirerede mig til at skrivet et indlæg om min workshop “Byg en billedbog”. Workshoppen understøtter og kan være en af komponenterne, der kan sætte skub i børn -og unges læselyst. Når børn “bygger” en billedbog får de ejerskab til den fortællingen de skaber og udtrykket i den fysiske bog som de skaber. Som Caroline Sehested skiver i “Pædagogens grundbog om børnelitteratur”.
“Hvis børnene selv får mulighed for at producere bøger eller tegninger, får de mulighed for at udtrykke sig på symbolsk plan. De giver udtryk for, hvorledes det har oplevet fortællingen, eller de udtrykker den fortælling, der er central for dem lige nu. De vil inddrage elementer fra de fortællinger de har mødt, blandt andet den struktur, fortællingen er spundet over. Ved at udtrykke sig på et symbolsk plan får barnet sat et aftryk i verden”. (S.92)
Børnene bliver ikke kun læsere eller lyttere til en historie, men deltager i den, i bogens univers, når de får mulighed for i “Byg en billedbog”
Byg en billedbog
Når børene kommer ind i børnelitteraturensværksted åbner der sig nye didaktiske og kunstneriske perspektiver. Vi lever i en kultur hvor ord og billeder begge fylder som kommunikationsform, men ofte er det ordet der er i centrum. Workshoppen “Byg en billedbog” vise børn at billedlitteratur er en legitim udtryksform. Workshoppen kan derudover give børnene en forståelse af de konventioner og kompetencer der knytter sig til kendskabet af den fysiske bog, og hvordan man bruger den.
-
-
-
-
-
- At en bog består af en forside og en bagside.
- At vi i vores kultur læser fra højre til venstre
- At bøger kan lånes på biblioteket eller købes i butikker.
- At bøger kan bruges til at søge information i eller til at blive inspireret af.
- At bøger har forskellige genre.
- At man kan opnå forskellige mål ved at læse forskellige genrer.
-
-
-
-
Caroline Sehested “Pædagogens grundbog om børnelitteratur” (S.108)
Workshoppens omdrejningspunkt er børnenes egen fortælling, med fokus på det visuelle udtryk. Her sættes børnenes fantasi fri, og giver dem mulighed for at fortælle deres egne historier. Deres billedbøge bliver til i bedste H. C. Andersen tradition. Børnene arbejder med papirklip og collage, og bygger bøger i mixed media, med klip fra blade, aviser og bøger. Suppleret af farvet og mønstret papir. Jeg har designet tomme billedbøger, som bare venter på at blive fyldt ud.
Workshoppen “Byg en billedbog” fungerer fint som et enkeltstående arrangement, men egner sig også til et særligt tema, eksempelvis eventyr, dyr eller ABC’er. Den kan også indgå i et længere forløb omkring litteratur og fortællinger. Børnene skaber et produkt, en billedbog, de kan tage med hjem.
Erfaringer med Byg en billedbog
Mine erfaringer med “Byg en billedbog er at de børn der deltager får en særlig oplevelse og at det at skabe sin egen billedfortælling og i en rigtig bog, giver dem en ganske særlig glæde. Det er også at de børn som måske ikke er skriftlig stærke får mulighed for at folde fortællinger ud. At fantasien, historierne og fortællelysten, ligger på lur og bare venter på en mulighed for at materialisere sig – og glæden ved at arbejde analogt og får en stoflig og motorisk oplevelse mens de arbejder.
Jeg oplever både en særlig fordybelse og at der opstår samtaler børnene imellem mens de arbejder, de hjælper og inspirere hinanden. Der opstår et fællesskabs på tværs og ofte fortæller/læser de deres historier højt for deres venner.