Børn bevæbnet med blyanter

 
“Byg en billedbog”

Jeg har nu gennem flere år afholdt workshoppen “Byg en billedbog.” Senest sammen med børnene fra 2.Y fra Ansgar skole på Nørrebro og hele tre 0.klasser fra Næstved under deres Børnekulturfestival i maj. Det er hver gang en kilde til inspiration og glæde at være med til at facilitere. Jeg oplever at konceptet “Byg en billedbog”, fungere som en katalysator for  børnenes fantasi og fortælleglæde, for alle de børn der deltager.  

At tegne er at fortælle historier

At tegne er at se – nogenlunde såden er overskriften på en fagbog om det at tegne – og det er det. For når man først rigtig har set og fordybet sig i et motiv, og derefter har haft det i hånden gennem blyant eller pensel, sanset det, ligger motiv dybt i hukommelse. At tegne og bruge billeder i en hver tænkelig udgave kan også være afsættet for en god historie og formidling af viden. Hvilket er et greb mange museer dagligt bruger når i deres skoletejneste når de formidler kunst og histore. 

Jeg oplever at tegning kan give ro og udvikler evnen til fordybelse. Det er med til at slippe børns fantasi og indre historiefortæller løs. Det giver en forståelse for hvordan en historie kan udfolde sig narrativt og understøtter deres visuelle forestillingsevner. For det visuelle udtryk i ligeså høj grad som teksten, med til at fortæller en historie. Workshoppen “Byg en billedbog” binder disse aspekter sammen, i en veldisponeret og spændende maggi-terning. Når jeg facilitere “Byg en billedbog” kombinere mine spidskompetencer. Som kreativ inspirator med afsæt i min designuddannele og børnebogsforfatter/illustrator samt mit daglige arbejde som børnebibliotekar. 

 

Fantasi og fordybelse

Tegning og det at fortælle historier, er to fundamentale dele af børn- og unges dannelse, set i min optik. Hvilket Helene Brochmanns artikel er med til at illustrerer. Gennem en sammenligning af seksåriges tegninger fra de sidste 15 år viser påfaldende ændringer i børnenes udtryk: 

” I de senere år har skolelederen lagt mærke til, at børnenes tegninger – generelt set – er blevet meget simplere. Selvfølgelig er der i hver klasse nogle børn, der tegner meget detaljeret og nogle, der ikke har lyst til at sætte mere end en streg eller to, men det samlede billede, genemsnittet så at sige, har ændret sig markant i retning af færre detaljer og færre farver.”

Artiklens konklusion er at:

“Desværre tyder udviklingen i de indsamlede tegninger på, at børns billedsprog ikke i samme omfang som tidligere bliver prioriteret af forældre og pædagoger, og derfor heller ikke bliver det af børnene. Fra forskning ved vi, at tegning er en væsentlig måde at erkende, udtrykke og udvikle sig på, så det er på tide, at vi får mere fokus på det.”

 

Inspiration og kreative indspark

De sidste par år har jeg og min kollega, Dorte Rugtved, udviklet flere tilbud til Åben skole på Blågårdens bibliotek. Vi har altid inkluderet et kreativt element og “benspænd” for at give børnene en sanselig og æstetisk oplevelse under forløbet. Hvilket også giver flere forståelses indgange til  viden og litteratur/emne vi har arbejdet med.  Se mere om forløbene og de kreative elementer her. 

 Jeg er derfor en stærk fortaler for at børn skal tegne. Og gerne tegne meget mere end de gør nu. Gennem tegning får børn nemlig ikke bare øvet motorik, de øver sig på at fortælle historier, udvikler fantasi og forestillingsevne samt deres æstetiske blik.

Flere spark

Mere inspiration og måske en anelse misundelse – i England har de et “Ministerium for historiefortælling”,  for “Creative writing is an essential skill for our children, not a nice-to-have” som overskriften lyder på en artikel fra The Bookseller.

På Artsy kan du læse en artikel af Casey Lesser der fortæller hvordan hendes børnetegninger har givet hende inspiration til hendes voksenliv. Artsy bringer løbende artikler der kan være til inspiration hvis man arbejder med at forløse børns indre forfatter eller illustrator eller begge dele som de er når de for eksempel deltager i “Byg en billedbog” workshoppen.

Læs eventuelt:

“New MoMA Art Supplies Help Kids Find Their Inner Artist”

“This Contemporary Art Museum Is Run by Kids”

“The Pencils, Papers, and Erasers You Need to Start Drawing”

“3 Simple Tips for Making Collage”

“How to Train Your Eyes to See like an Artist”

For endnu mere inspiration kig også i bogen:

“100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet”