Billedbøger bygget i Ringsted
Der “bygges” i Ringsted
Corona har bestemt lagt en dæmper på frekvensen af workshops. Derfor var det ekstra dejligt at skulle til Ringsted Bibliotek og holde “Byg en billedbog” her sidst i august. Først et par timer med en 3. klasser og derefter var det en 2. klasses tur til at være kreative – og det var de. Begge workshops var et af de tilbud til skolerne som Ringsted bibliotek havde på programmet. Efter en kort intro om historiefortælling – narrativeforløb og om de ville lave en fakta eller fiktion. Om visuelle udtryksformer og i særdeleshed, hvordan det er man bruger collageteknikker, var eleverne klar til selv at gå igang med sakse, lim og fortællelyst.
Fiktion, fakta og personlige billedbøger
Det er altid interessant at se hvilke emner og historier eleverne kaster sig over. Dyr er næsten altid populært. Farlige dyr, søde dyr og kæledyr. Hunden, katten eller hamsteren derhjemme. Fodbold, gaming og den nære hverdag med ny overstået sommerferie, skole og veninder. Dertil kommer særlige interesser som eksempelvis madlavning eller når man er i nærheden af landet, ridning. Dertil kommer fiktionen, med helt utrolige mange fantasifulde fortællinger der langsomt folder sig ud over de par timer de arbejder. Alt fra hvordan en fredelig tur til McDonald udvikler sig til en historie med UFO’er der suger alt mulig op. Til, mørk, mørke gys fortalt uden ord. Bøgerne som eleverne laver er deres, og de kan få dem med hjem, hvilket for dem altid er et hit. De glæder sig altid til at vise og læse dem der hjemme.
Forskellig kreativitet
Workshoppen giver plads til forskellig kreativitet og måder at fortælle historier på. Nogen af eleverne har en helt klar idé om hvad de vil. De fortælle ud fra en interesse eller personlige oplevelser. For andre kan det være et billede der sætter gang i fantasien og nogen er bare fyldt med gode historier og vild fortællelyst, der nu får frit løb. Historierene fortælles og udtrykkes visuelt og skriftligt uden at der er krav om en hvis mængde tekst eller billeder, hvilket giver plads og frihed til fortælleglæde for alle på lige fod. Formatet kan noget. Den feedback jeg løbende får fra undervisere der følger workshoppen, er at den inspirerer dem og giver dem nye perspektiver på hvordan man kan arbejde med historiefortælling.
Læs om andre “Byg en billedbog” – workshops: