2022 i hellesworkspace
Når man ved årsskrifter kigger ind i et nye år ser man ofte også tilbage på det år der er gået. Jeg kigger tilbage på året der er gået i hellesworkspace og det fylder mig med glæde. 2022 var personligt et godt år med spændende faglige udfordringer og møder med dygtige og engagerede børn og voksne.
Kreative workshops
I 2022 har jeg været på besøg på mange biblioteker og faciliteret kreative workshops for børn. Grundlæggende var afsættet for de forskellige workshops i litteraturens og fiktionsunivers. Det har været litterære tema’er som børnene kunne genkende fra deres egen verden eller workshops med en mine billedbøger som udgangspunkt. Der var dog en sommerbegivenhed der tog al opmærksomhed i Danmark, i den tidlige sommer. “Tour de France”. For mig var det ensbetydende med en række kreative workshops, hvor det berømte cykelløb var inspirationen. Det var sjovt! -og der blev kreeret mange fantasifulde cykelruter fyldt med gode historier.
Ud i naturen med litteraturen
Projektet med at få børn og litteratur til at mødes i naturen har været en fornøjelse. Det var skønt at opleve børnenes glæde og fordybelse, når de kom ud i naturen. Forløbende ude var et par timer med stedspecifiklæsning og børnenes egne historier. Jeg har til “Ud i naturen med litteraturen” designet “Grønspætterbøgerne” – “Langt ude i skoven” og “Søvand og mosehuller”. Børnene fik hver deres eksemplar, hvor de loggede deres oplevelser og historier om at være i naturen. Det har været børn på folkeskolens mellemtrin der har været afsted blandt andet i samarbejde Kerteminde Bibliotekerne og Odsherredlæser.
Odsherred læser
At være med til at dele læselyst og læseglæde er altid dejligt – og ekstra godt da jeg var en del af læse -og litteraturfestivalen Odsherredlæser. Jeg havde elever med “Ud i naturen med litteraturen” hvor de med Lene Kaaberbøls “Vild heks” i frisk erindring og “Langt ude i skoven” i hånden, gik på opdagelse i Kaarup skov og fik tændt alle deres vildheksesanser. Odsherredlæser indeholdt også to konferencedage for henholdsvis pædagoger og lærere, hvor jeg holdt oplæg for en gruppe engagerede lærer om “Kreativ litteraturformidling i naturen”.
Foredrag og oplæg
I “Kreativ litteraturformidling i naturen” oplægget fortalte jeg om hvordan jeg bruger litteraturen/naturen som et aktivt værktøj og greb, når jeg arbejder kreativt med at give børn inspiration og læseglæde. Jeg gav også et inspirationsoplæg for pædagogerne i Dragør kommune, i forbindelse med at BOGglad bøgerne. Bøgerne var kommet ud i kommunens institutioner og her skulle bøgene gerne få et langt liv, og være med til at skabe læselyst og leg. Intentionen med oplægget var at inspirere til hvordan man kunne kombinere højtlæsning/læsning med kreative aktiviteter og leg i kommunens institutioner.
2023
Jeg glæder mig allerede til 2023 og håber at det bliver muligt at komme ud og holde flere oplæg og foredrag om kreative greb der skaber læselyst. Der ligger allerede nu litterære workshops og venter og “Ud i naturen med litteraturen” skal både en tur til Køge og skal til august med til IFLA konferencen i Rotterdam og det skal blive spændende at tage projektets koncept med ud i verden.