Tæt på naturen

 

Tæt på naturen

Tæt på hinanden – Tæt på naturen. Det var overskriften på Folkemødet i Allerød den 11. juni 2022. Tæt på Naturen, overskriftens andet budskab passer lige ind min dagsorden og jeg var rigtig glad for at blive inviteret af Allerød bibliotek til at faciliteten en kreativ workshop for børn og deres forældre.

Jeg har nu i et par år arbejdet med at formidle kreative naturoplevelser til børn. Blandt andet gennem projektet “Ud i naturen med litteraturen”. I første omgang med københavnske skolebørn på mellemtrinet. Til august 2022 kommer “Ud i naturen med litteraturen” til Fyn i samarbejde med Kerteminde Bibliotekerne, skal også til Høje Tåstrup et par gange. Til november som en del af Odsherred læser. 

Ud i naturen

Kernen i “Ud i naturen med litteraturen” er, at der i samspillet mellem litteratur og natur opstå en helt særlige oplevelser. Naturen har til alle tider været en fantastisk inspiration for mange kunstnere, her i blandt forfattere.

Undervisningsforløbet er udviklet til folkeskolens mellemtrin. “Ud i naturen med litteraturen” har som mål er at at give eleverne mod på og ord på naturoplevelsen, ved at undersøge naturen med litterære briller. Selvfølgelig ude i naturen. Forløbet understøtter Fælles Mål i dansk og kan også tænkes sammen med andre fag. Som billedkunst samt natur og teknik. Der er mulighed for at arbejde med temaet både forberedende og/eller efterfølgende, hvis man ønsker det.  

 
Naturens fabeldyr

Workshoppen “Naturens fabeldyr” i Allerød er en udløber af den aktivitets bog, “Langt ude i skoven” som jeg har skrevet og forfattet til “Ud i naturen med litteraturen”. 

Ved collage workshoppen i Allerød var det også muligt at inddrage naturen. Vi sad temmelig ude i sommersolen i bibliotekets have. Blade og blomster indgik helt natuligt i collagerne, sammen med mønsteret papir, blonde tape og foto-ark med naturmotiver.

Ude under havens træer blev kreativitet og fantasi foldet ud af børn og forældre, og her kom vi så til overskriftens første budskab. Tæt på hinanden.  Under workshoppen fik en fugl navle, der blev fundet et væld af helt nye sommerfuglearter og et pindsvin fik camouflage pikke af kastanjeblade.