Litteraturens ansigter

Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre, KFPLC, havde inviteret til en eftermidag om børne- og unge litteratur. De tre inviterede forlag der præsenterede deres nyeste udgivelser samt Steffen Larsen, der som sædvanlig gav en hæsblæsende tour de force gennemgang af børne- og ungelitteraturen lige nu. Her er mine noter med tilføjede links og andet knas lige til at klikke på.

  amagerbøger4 amagerbøger8 amagerbøger5

Lotte Lykke Simonsen fra Carlsen var meget glad for tegneren John Kenneth Mortensens bøger heri blandt “De utilpassede” og den nyeste “Turen gennem midnatsskoven” og så forlød det at Kim Fupz var ved at lave en tegneserie til de 9-13 år, den glæder jeg mig til læse.

“Karmaboy” skrevet af Jacob Riising og inspireret af “Kaptajn underhyler”. Filmrettighederne er allerde solgt. Se  sjove videoer på YouTube hvor Riising “sælger” bogen. Til pigerne var der Sophie Kinsella ”Audreys verden” en teenagemoody roman, fra 10 år, nye bøger i Sommerfugleserien og “Alt Eller Intet” af Nicola Yoon i Sonarseriens bøger om kærlighed.

I YA var der Sahra Engel “Hjertet er et organ” og “Lad ulven komme” af Carol Rifka Brunt. Marie Lu’s triologi Legend  er nu fuldendt med 3. bind “Champion – Vinderen” og Mats Wahl er på vej med ny fremtids serie.

Fagbøger: ”Sådan bliver hesten din ven” se de tre YouTube film der er lavet i forbindelse med udgivelsen her, Nanna Torp har skrevet ”Filmhåndbogen” og ”Helt ok” en fagbog al la “kvinde kend din krop” til teenagepiger.

Anette Øster fra Forlaget Høst&søn har skrevet et indlæg på litteratursiden om ungdomslitteratur “Er det yt at være ungdomslitteratur?” som kan være værd at dykke ned i.

Til 10-13, tweens er indholdet tit hverdagsproblemer små som store, ofte serierbøger. Der er kommet nye forside på “Mig og min papfamilien” titlen er nu “Mig og min familie” det samme gælder “Pelle pophår” der er blevet til “Pelle & Petra”.

Cecile Ekens nye “Natulv” er magi og overtro samlet i en dansk herregårdsroman. “Zam” af Kim Wung-Sung handler om mobning, det at være anderledes, den var også på Steffen Larsens liste. I samme genre finder vi “Muledrengen” og “Trolden uden et hjerte”. Hun nævnte også Jesper Wung-Sungs “Ud med Knudder var blandt de 14 nominerede til Nordisk børne- og ungdomslitteratur i 2014. Se hvilke bøger der er nomineret i 2015 her.

Niel Gaimans flot illustreret “Hans og Grete” og “Søvn og torne” (Tornerose) blev også præsenteret. Mere Kim Wung-Sung “Kopierne” er kommet som grafisk novelle  og tjek også denne grafisk novelle ud “Den her sommer” af Mariko Tamaki, når den kommer i januar 2016.

Så har jeg noteret “Onsdag aften lige før syv” af Mats Berggren samt “Fredag, lørdag, søndag” af Christine Lind Ditlevsen.

Sci fi/gys/fantasy genren var også populære hos Høst & søn, der også har bog-vlog.dk hvor unge videoanmelder bøger.

Gyldendal markedsansvarlig B&U Christian Bach præsenterede først seriebøger til børn på 8-12 år.  Der var “Maq O’neal”, “The ohh my gods” “Feernes ø”, “Anemone” og “Zombierne”.

Endnu en kendis har kastet sig over forfattergerningen. Szhirley fra MGP har skrevet “Charlie”

R.L. Stines meget lange gyserserie “Gåsehud” kommer den 27/10 på film, se traileren her. I den anledning udgiver Gyldendal den 13/10, 5 udvalgte titler og derefter kommer der en den 13. i hver måned.

Nu er første bind af den illustrerede Harry Potter klar. Det er illustratoren  Jim Kay der har fået den store opgave. Jim Kay fortæller om det på BBC. Hvis du sidder med fornemmelsen af at du kender Jim Kay er det bestemt muligt. For det var ham der illustrerede  Patrick Ness “Monster”. Nyt fra Ness,  sci fi historien “Mere end det”.

“Rød som blod”, Hvid som sne” og nu er 3 bind “Sort som ibenholt” af  Salla Simukka er på gaden og Jandy Nelson “Himlen ved mine fødder” genudgives i den forbindelse  udgivelsen af Nelsons “Jeg henter solen ned” og “Hvis jeg skal blive” 1, “Da hun forsvandt” 2, “Jeg levede” 3, af  Cayl Forren.

 amagerbøger1 amagerbøger7 amagerbøger9

Steffen Larsen Berørte grænserne mellem børne- og YA bøger. Med overskriften “En god bog der giver mig lyst til ændre mit liv – det er det litteraturen kan” havde han blandt andet “Monster” der som i eventyret indeholdt tre prøver, han nævnte Brøderne Løvehjerte og som fornyer af eventyret havde han den australske forfatter Shaun Tan med “Udkants fortællinger”, “Sommerregler”. På listen var også “Hr. Kronhjort”, “Farfar” og “Rævefælden” begge illustreret af Otto Dickmeier, “Akvarium” af Gro dahl – der minder om “Pigen der var god til alting”.

“Min storebror og jeg går ud” af Bregnhøi,  “Stakkels kanin” og “Hundesnoren” af Dorte Karrebæk – alle bøger med dybde der kan flytte noget, alle bøger der kræver formidling.

Under overskriften “Lykke og lyserøde nætter og de gode gamle” havde Steffen Larsen, “Billy smiler rødt”, “Dig, mig og lama” af Lars Daneskov der ikke er helt så ryggesløst som “Karmaboy” begge sjove bøger. På listen var også “Himmelborgens hemmeligheder”, “Kong Knap”, ud og hjem fortællingerne hvor det der sker undervejs er det der er spændende, ikke løsningen, ikke det at komme hjem. “Magnolie” af Bent Haller er ikke sommeridyl der ligger en stemning af utryghed under hele fortællingen.

Det er til at blive helt forpustet over men der var også “Vera” af Mette Vedersø, “Jeg er Wiliam” både for små og store børn, “Hest hest, tiger tiger”, “Akavet” Ronnie Andersen, “Skyggefugl”, “Zam”, Mette Finderups “Hjerteløs” triologi kommer i 4 bind? “Nora ark” af Anders Johansen, en fortælling fra 2.verdenskrig, “Rockwar”, “Sukker” hardcore om at være pige.

Bøger der på forskellig vis kunne have overskriften “Radikalisering”. Her nævnte han Nordahls “Helligkrig”, “Kampen for Kalifatet”, “Partiet”, “Troskab”, “Blindskud” og “Hellman” og endelig i kategorien “Jorden går under” var “Dommedag”, “Overlevenes by”, “Hvidt støv” ,“Løb alt hvad du kan” ,“Mazerunner” og “Divergent”, “The young world” ,“Høstens engel” som bare er så god, “Ung på månen” af Sten Knudsen. Ja og så måtte han også lige have “Blog bitch”, Like me” ,“21 måder at dø” ,“Little brother” “Alfi” ,“Små dyr” og  “skovens stille ro” med. Som den sidste rosin havde han Peter Madsen “Troldebogen” 21 eventyr samlet og illustreret, det er oplagt julegave idé, sluttede han.

 amager2 amagerbøger amagerbøger3

Dagen sluttede med at Manu Sareen der fik overrakt Læringscentrenes forfatterpris 2015, og Sareen udkommer også med endnu en Iqbal Farooq og med “Rødhætte og Muhamed”.