Kanini – et børnebibliotek

Det var ved at være længe siden, at jeg sidst besøgte Malmø Stadsbibliotek. Det var da “Balagan” til børn på 9-12 år, stod helt fint og nyindrettet. Min reaktion på Balagan dengang var, at her var meget inspiration at komme efter. Både i forhold til processen omkring nyindretningen og den endelig indretning. Og ja, en lille smule misundelig blev jeg, Balagan var fint. Det blev jeg igen, da jeg i denne uge besøgte Kanini. Børnebiblioteket målrettet børn på 0-8 år, nyindrettet (2016). Misundelig og inspireret.  Besøget var en del af  kursuset “Eksperimenter i børnebiblioteket” , CB Gentofte.

   Hvordan blev Kanini til?

Forarbejdet  og processen omkring Kanini, var et forløb på over tre år og det var allerede igang, da jeg besøgte Balagan. Den gang arbejdede man med at det nyindrettede børnebiblioteket til de yngste, skulle hedde “Lille slottet”. Men det endte med Kanini efter en afstemning mellem børn og voksne. Inden havde børn og voksne kommet med forslag til navnet og Kanini vandt.

Arbejdsmetoden omkring Kanini ligende processen omkring Balagan. Man inddrog og spurgte hundredevis af børn i Malmø. Brugte den nyeste forskning på området samt praktiske test og afprøvning af forskellinge indretningsløsninger. Derudover har man entreret med et arkitektfirma samt et interaktionsfirma. Og været på studiebesøg i både Danmark og Holland.

Hvad kan Kanini?

Rummet skal indbyde til læselyst, læring gennem leg og plads til børns kreative skabertrang, og det gør det, syntes jeg. Både æstetisk og praktisk. Børnene har deres helt egen indgang til Kanini, naturligvis, hvor man smutter igennem en fin kaningang. De voksne må tage “hovedindgangen” ind til Kanini, hvor det første man møder et garderoberum. Her er plads til klapvogne, overtøj, tasker der kan placeres på knager og i aflåste skabe. Skoene skal også af for der er ingen sko i Kanini.

Gulvet er belagt med tæpper der liger græs og grus og understøtter hele stemningen i Bokskoven som er den første og flotte zone man møder i Kanini. Og naturen er den grundlæggende inspiration for indretningen. Naturen optog børnene, de ønskede at naturen skulle helt ind i biblioteket. I Bokskoven er reolerne selvfølgelig træer, med hylder og siddepladser. Det er også i Bokskoven at man finder den hemmelige højtlæsningshuler samt spiseplads med tilhørende køkken. Kanini indeholder også et særlig småbørnsområde til de 0-3 årige og en “klassiks” indrettet zone med skønlitteratur til de ældste børn, stemningsfuldt, tæt med bøger og hyggelige læsepladser. Endelig er der et stort område indrettet til krea- og værkstedsaktiviteter.

Hvad tog jeg med hjem fra Kanini?

De tydelige zone-endelinger gennem indretningen giver alle der bruger Kanini plads og frihed. For der er stor forskel på behovet hos en toårig og en syvårig. Kanini er inddelt i “Gryningen” 0-3 år, “Skymningen” 4-5 år, “Skuggan” 6-8 år samt krea- værkstedet har fået navnet “Regnbågen”. Det var spændende at hører om, hvordan hele samlingen er blevet emneopdelt på ny. Med børnenes input står fakta og skønlitteratur nu blandet. Der næstet intet legetøj i biblioteket. Det er gennem selve indretningen, møbler og bogkrybber, at legen opstår. Der er lagt stor vægt på hvordan lys, lyd og interaktionsdesign sammen understøtter bibliotekets funktioner og er stemningssættende. Nyindretningen har ikke kun ændret det fysiske rum men også bibliotekarenes rolle, når de i rummet. De sidder mindre ved deres skranke, de har fået et toolbelt, hvor der er plads til alt det praktiske som telefoner o.lign., men også små ting som børne syntes sjove. Det er med til at skabe en tættere relation til børnene. Derfor har bibliotekaren også en kasse med “Udklædning”, de kan bruge. Endelig har bibliotekarene heller ikke sko på, når de er i Kanini, de har til gengæld meget fantasifulde sutsko på.

En inspirerende tur og jeg kan opfordre til at tage forbi og kigge på Kanini og Malmø Stadsbibliotek. 

Læs om mit besøg på Balagan i november 2014 her