“ikke li’ bøger mere!”

 

Kan ikke li’ bøger

Ohhh ve ohhh skræk. “Jeg ka’ ikke li’ bøger mere!” en overskrift der kan få det til at løbe koldt ned at ryggen på enhver bogelskere og de allerfleste bibliotekarer. Heldigvis er der en løsning også på det problem. En af dem er rigtig godt forklaret i billedbogen  “Jeg ka’ ikke li’ bøger mere!”? af Daisy Hirst. Det er en skøn lille fortælling om at holde af at fortælle historier og måske have lidt svært ved at lære at læse.

Historie handler om Inga og Ingolf der elsker bøger og den gode fortælling. Nu skal Inga lærer at læse. Hvilket både Inga og Ingolf glæder sig til, for så kan hun jo læse højt for Ingolf. Men det er svært at lære at læse. Bogstaverne hopper rundt og ligner kragetæer, da hun starter. Derfor bestemmer hun at det er slut med bøger og så ikke helt alligevel. Inga vil i stedet fortælle sine egne historier. Og det gør hun, med papir, tuscher, saks og hæfteklammer laver hun sin egen bog med sin helt egen historier.

 

Byg en billedbog

Hvilket er præcis havd min workshop “Byg en billedbog” er essensen af. At gøre som Inga. Børnene som deltager på workshoppen laver deres egene bøger med deres helt egene historier. Børnenes fantasi sættes fri og give dem mulighed for at fortælle deres historier. Billedbøgerne bliver til i den bedste H. C. Andersen tradition. Der arbejdes med papirklip og collage. De bygger bøger i mixed media, med klip fra blade, aviser og bøger. Suppleret af farvet og mønstret papir.

Jeg har efterhånden afholdt mange “Byg en billedbog” workshops både på biblioteker, museer og i skole-regis. Det er hver gang en stor fornøjelse af se den sprudlende fantasi børnene udfolder og den fortællegælde de indeholder. Workshoppen kan rummer alle børn for fortællinger kan jo indeholde ord, længere tekst eller være rene billedfortællinger. Jeg oplever at det sætter børnene fri. Det giver de børn som måske har det lidt sværere med skriftsproget mulighed for at fortælle på lige fod med dem der allerede læser og skriver. Se mere om “Byg en billedbog” og andre workshops her.

Workshoppen er eksempelvis afholdt på:

Gentofte Bibliotek, Hillerød bibliotek, Haslev bibliotek, Blågårdens bibliotek og 2Y, Arbejdermuseet, Billedstrøm i Køge, Børnebogs bogsmarked i Vanløse, Børnekulturfestival i Næstved.