En personlig kæphest
En personlig kæphest
En af mine personlige kæpheste er, at barren kunne hæves, når det handler om udstillings- og formidlingsvirksomhed i folkebibliotekerne. Jeg vil dog medgive at der er blevet lidt længere mellem den nervøse velour i bibliotekernes udstillinger. Der er dog stadig langt mellem de profesionelle udstillingstiltag på biblioteksområdet.
Drøm stort
Bibliotekerne ligger som jeg ser det, inde med potientialet til at kunne blive fantastiske steder udstillings steder. Hvor kunst, litteratur og en variation af spændende kulturelle tiltag kunne formidles- og udstilles. Til glæde for bibliotekets gæster og samtidig kunne seriøse tiltag på udstillings- og formidlingsvirksomhed også være med til at profilere biblioteket yderligere. Gøre gøre det synligt til politkere og nye samarbejdspartner for andre kulturinstitution på tværs af faggrænser.
Det vil dog kræve en koordinering samt en professionalisering af udstillingsaktiviteterne, hvor man bruger scenografiske og musealegreb. Det vil også kræve at bibliotekerne tager formidlingen i det fysiske rum så seriøst at udstillingsvirksomhed bliver en reel budgetpost og arbejdsområde. Det vil være en fordel hvis bibliotekerne oprettede afdelinger/teams der arbejdede på tværs af professioner med at udvikle og implementerer de udstillinger der bliver projekteret.
Inspiration at hente
Gå på museum se hvordan de formidler i og bruger museumsrummet, kik på vinduesudstillinger og på hvordan detailbranchens udnytter deres floorspace og sætter deres varer i spil. Læs masser af designmagasiner og flotte bøger om indretning, her er masser af idéer at hente. De er lige til at “oversætte” og bruge på biblioteket. Tage en enkelt idé ud og brug den som afsæt til at arbejde videre med.
Jeg har lige haft coffetable bogen “Innovative Exhibitions Spaces” liggende og som jeg med fornøjelse har bladret i. Her præsenteres 46 forskellige udstillingsdesign fra hele verden. Fra forordet har jeg samle,t hvad der for mig, er essensen af hvad godt udstillingsdesign kan gøre for formidlingen. Fra museumsverden har udstilling været lig med læring og her er der et didaktisk syn på udstillingskoncepter. Hvilket bibliotekerne måske godt kunne lade sig inspirerer af. Udstillingerne skal skabe interesse, vække nysgerrighed og lyst til at søge mere viden. Fra passiv gæster til aktiv deltager. Udstillingen kan være med til at give gæsterne mulighed for vælge egne veje til mere viden, baseret på personlige preferencer.
Min top 10 udstillingsfavoritter fra bogen:
“You and US”, From Us with Love, Hidden heroes, R2-Design, Viva la Diferancia, Welt Wissen, DOMUSae, Liceu Opera Theater Exhibition, Planet Rail, Open Borders.
Det kribler i fingerne på mig for at være kunne være med til at skubbe bibliotekerne i den retning for med i min kompetencekufferten, har jeg ud over min Cand.sient.bibl. en designuddannelse, som jeg tidligere havde brugt netop inden for indretnings – og udstillingsdesign.