Collage-hemmeligheder

Collage-hemmeligheder

‘Collage hemmeligheder’ var overskriften på den workshop jeg afholdt på Gentofte Hovedbibliotek, i lørdags. Udgangspunket for workshoppen var den netop åbnede udstilling  ‘Garmanns hemmelighed’.  En litterær-installation med inspiration i Stian Holes billedbog af samme navn. 

Stian Hole arbejder selv med collageteknikker, når han laver illustrationer. I ‘Garmanns hemmelighed’ kommer vi ind i naturens fortryllede univers, mellem træer, blomster og hindbærkrat. Det er her i en lysning at Garmanns hemmelighed er. En hemmelighule eller er det et rumskib? 

 

Nye hemmeligheder i skoven

Efter en kort introduktion til historien om ‘Garmanns hemmelighed’, fortalte jeg om materialer samt collage- teknikker. Derefter var det børnenes tur til at “bygger” collage hemmeligheder langt ude i skoven.

Børnene og deres voksne var fulde af fortællelyst og kreativitet. Der kom hurtigt liv og hemmeligheder i skoven. Naomis grønne bøgeskov blev fyldt med bier, blomster og sommerfugle. Bag en tyk træstamme = ‘låge’, der kunne åbnes, var der en hemmelighed. Man skulle så kende det hemmelige trylleord, selvfølgelig, før man kunne komme over en brændestak, der gemte sig bag lågen, før man kunne komme videre ind i den fortryllede skov.

Der var dobbelt ‘låger’ og dobbelt hemmeligheder at finde hos Oscar. Først gennem en imponerede port. Bag porten gemte der sig en robot, der bag en klap i maven skjulte en diamant. Der blev også ‘bygget’ små skovhuse. I et overraskede man en røver-mus, når man åbnede døren. Der var et vagthold af dyr i skoven, foran et grønt krat, bag hvilket, der gemte sig en katte-astronaut. Hvilket jo var helt i tråd med inspirationen fra ‘Garmanns hemmelighed’, hvor man også kommer på en drømmetur ud i rummet.

På skovtur

Det er altid en stor glæde at facilitere disse workshops med børn og deres voksne. Der bliver, hygget, grinet og digtet historier. Det er imponerede og dejligt at opleve, den fordybelse og det flow børn kommer i, når de arbejder. Helt koncentreret. Ofte i et par timer og nogen kan slet ikke stoppe. Endelig er der alle de skønne historier, der kommer ud af det. Og børnenes glæde ved at have kreeret noget smukt og sjovt, de kan tage med hjem og vise frem.

Som en sidegevinst får børn og deres voksne tid samme. Rigtig mange voksne har sagt til mig gennem årene, når jeg har afholdt collage workshops at ‘Det kunne være dejligt hvis du også lavede collageworkshops for voksne. Det er så meditativt og giver sådan en ro at sidde at arbejde med sine hænder og skabe smukke billeder’ – og jo, det har jeg tænkt på.

Mere om denne og andre workshops

‘Garmanns hemmelighed’ udstillingen er et af de projekter der indgår i ‘Fang fortællingen’ et udviklingsprojekt under Slots- og Kulturstyrelsen.

Workshoppen var for børn fra 5-8 år og deres voksne.

Se mere om hvilke workshop jeg tilbyder og at  workshops selvfølgelig kan tilpasses, sådan at de kan ligge i forlængelse af aktuelle temaer eller forløb I har, ganske som denne om ‘Garmanns hemmelighed’.