Bytes, bits og bogstaver #10-15
Bytes, bits og bogstaver har i denne måned igen sakset i nyhedsstrømmen og fundet bits om spil, børns sprogudvikling og som en udløber af YA konferencen “Litteraturens ansigter – overgang fra tweens til YA” et der links til mere læsning om emnet. God fornøjelse.
Pædagoger skal vide mere om børns sprog – Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet, Center for Børnesprog, skrevet af Justin Markussen-Brown. Her peges på et behov for at udvikle pædagogernes praksis og uddannelse. Establishing Quality in Preschool Language and Literacy Environments
I Weekendavisen den 25. september var der i tillægget “Ideer” en artikel med overskriften “Det blev en pige, her er en bog!”. Den underbygger, hvad alle børnebibliotekarer og andre, der spreder læselyst hos børn ved, nemlig at det at læse godnathistorier for børn er af stor betydning for deres sprog- og kognitiveudvikling. Artiklen omtalte en videnskabelig undersøgelse, der blandt andet indvolverede at børn blev MRF scannede mens de lyttede til historier. Læs hele artiklen, den er spændende og det er så dejligt at blive bekræftet.
Museet og de yngste medborgere – “De fleste af Danmarks børn går i daginstitution. De har forældre og bedsteforældre, som de kan tage med på museum. Kulturen skal udvikles af, med og for børn! Museerne rummer en guldgrube af genstande og fortællinger, der kan iagttages, tegnes, italesættes, udforskes og fantaseres om i løbet af vores livslange dannelsesrejse”. Sådan og mere til skriver de på OMD hjemmeside om et projekt de har haft, hvis formål var at give de kommende pædagoger kendskab til museernes som læringsrum. Du finder en beskrivelse af her.
“Den digitale udvikling skaber nye rammer og muligheder, men også udfordringer for bibliotekernes formidling til tweens og børnefamilier” sådan indleder man rapporten fra Danskernes Digitalebibliotek “Den digitale udvikling af børneområdet”. Find rapporten her.
Inspiration til et par nye spil har jeg fundet på elektronistas hjemmeside. Her er både noget til Skyelander fans, dem der er til monstre og forslag til at prøve et nyt og originalt spileventyr i “pap og papir”.
Til slut binder jeg en sløjfe til YA konferensen – du kan finde mere viden om YA litteratur på Litteratursiden. Her finder du blandt andet en artikel af Anette Øster, der også et tema om YA litteratur, Sahra Engels skrevet hvordan det er at skrive til et ungt publikum og endelig finder du boglisten “Mellem ung og voksen”.