Utopia

 hels1 utopiahels3hels2

Det er næsten altid inspirerende at tage ud og se på hvordan andre kulturinstitutioner arbejder med at formidle deres særlige videns- og genstandsfelt. Her tænker de allerfleste per automatik på museerne, med deres samlinger af kunst, naturhistorie eller historiske kulturgenstande. Men kunne det ikke også gælde biblioteket?

Den udfordringen er blevet taget op, blandt andet af Helsingør bibliotek. Her arbejder man med at formidle litteraturen gennem design af udstillinger, der giver de besøgenden mere end “bare” bogen. Så i starten af juni var jeg, i strålende solskin, et smut forbi Helsingør bibliotek for at se og opleve, hvordan de havde formidlet og udstillet romanen “Utopia” af Thomas More. Udstillingen er blevet til i et samarbejder med Frederiksberg og Albertslund biblioteker i projektet ”Det litterære udstillingshus”. Tre biblioteker, tre klassikere som er blevet til tre udstillinger, der kommer på rotation på hvert bibliotek. Ud over “Utopia” er valget faldet på “Hamlet” af William Shakespeare og “Ulysses” af James Joyce. Projektet har fået støtte af Kulturstyrelsen.

 hels5hels10hels4

Drømmehuse i børnebiblioteket

“Utopia” starter i børnebiblioteket. Hvor man fra indgangen skimter hvide fluffy skyer i horisonten. Der vækker straks ens nysgerrighed. Når man så træder ind på den græsgrønne løber står der 12 “Drømmehuse” der skal forundre, inspirere og skabe eftertanke. Udstillingen var kædet sammen med to lørdags workshop i løbet af maj. Her arbejdede børnene med det perfekte sted – et drømmested, hvor kun fantasien satte grænser for hvad stedet kunne indeholde.

Bevæger man sig op af trapperne til første sal, hvor skønlitteraturen til voksne står tæt og snor lige rækker møder man ikke kun “Utopia” men også Rasmus Halling Nielsens “Clik Literture”

 hels8hels7hels11

Mellem bøgerne

“Utopia” – spreder sig mellem reolerne i form af en installation samt et seperat arbejdsbord hvor de besøgende har mulighed for at intergere, og spredt rundt i biblioteket, øverst på hylderne står små radioer hvorfra historien bliver fortalt. Det er æstetisk og er med til at give biblioteksrummet en ekstra dimension. Det er tydeligt at der er arbejdet i dybden med substansen, af det litterær værk og at udstillingen er blevet til i et samarbejde med profesionelle kunstnere og scenografer. Det krævede en smule tilpasning at få “Utopia” på plads, da den i udgangspunkt er designet på Albertslund Bibliotek. Helsingør Bibliotek har naturlig nok stået for og designet “Hamlet” udstillingen, hvilket giver god mening med Kronborg lige uden for døren og så er det jo derudover 400 året for Shakespeares død. Denne udstilling kan i skrivende stund ses på Frederiksberg Bibliotek mens “Ulysses” findes på Albertslund Bibliotek.

 hels12hels14hels13

Helsingør får selvfølgelig noget forærende ved at have et nyt og gennemtænkt biblioteks rum at arbejde i. Men det gør det ikke alene. Det kræver også at der arbejdes seriøst med det man vil formidle. Det handler om substans og viden om værket eller det emne man ønsker at formidle. I min optik skal der mere til, når man ønsker at formidle litteratur end blot at vende bøgernes forsider frem og lave en litteraturliste.

Der er dog ikke mange biblioteker der arbejder fokuseret og ambitiøst med at formidle deres genstandsfelt, måske fordi det ikke længere er så entydigt hvad et bibliotek er – for har biblioteket i det hele taget have et genstandsfelt? Jeg er dog af den overbevisning at det har biblioteket.  For mig og mange andre er biblioteket stadig litteraturens hus.