“Skyggefugl” i Lissabon

 skyggefugj skyggefugl2 skyggefugl1

Det sker at man falder over børnelitteratur der er helt sin egen. Det er ”Skyggefugl” af Tina Sakura Bestle. Det er et underfundigt, tænksomt og skævt univers, som Bestle åbner for. Vi følger Alma på hendes rejse ud i verden på sin nye cykel. Ud for at finde hviskestemmernes arnested. Undervejs bliver hun ven med en enøjet kalv, der er mere end hundrede år gammel. Hun får hjælp af en langturschauffør og en portugisisk pige, der er i besiddelse af en betydningsfuld dagbog. Endelig spiller duften af vaniljelinser en ikke ubetydelig rolle.

Jeg medgiver at bare beskrivelsen får det til at lyde sært, og måske ikke er for alle, men jeg var begejstret!! Historien var for mig magisk og bevægende. Jeg fik også en lille gave, da jeg læste bogen.  For opklaringen på hvor hviskestemmerne kommer fra og hvad de vil, tager Alma helt til Lissabon – som jeg besøgte i sommers.

Bestle har ramt byens stemning og karakteristika rigtig fint. De skramlende gule sporvogne, kaklerne og udsigten fra byens udkigspunkter. Der er også den underliggende følelse af vemod. Måske har den portugisiske fardo også smittet af på Bestle i skriveprocessen. Jeg kunne mærke byens stejle gader, slidte men smukke huse og stod endnu en gang på den store plads med udsigt over et solbeskinnet Atlanterhav.

En person der også spiller en meget vigtig rolle i ”Skyggefugl” er H. C. Andersen. Alma møder ham ikke, men den enøjede kalv har mødt Andersen. Dengang den stod i et glas med formaldehyd på en hylde i København, hvor digteren kom forbi og kiggede ind til ham. Alma lærer Andersen at kende gennem dagbogsoptegnelser og et af digterens glemte eventyr.

Jeg ”mødte” også Andersen da jeg var i Portugal. Jeg blev helt overrasket – men selvfølgelig havde Andersen da også rejst her. På en udflugt til Sintra (ca. 30 km fra Lissabon) og parken Quinta da Regaleira, som er fyldt med eventyrlige slotte, kom jeg forbi et lille hus med en tavle der bekendtgjorde at her havde den danske forfatter H. C. Andersen boet. Læs mere om Lissabon og Sintra på min rejseblog og læs ”Skyggefugl” og få en usædvanlig læseoplevelse. Læs den gerne højt så du kan dele det gådefulde univers. Bogen anbefales som højtlæsning fra 7 år.