“Morfar” sejler ud fra Helsingør

Ohøj Helsingør om styrbord

Jeg har skiftet udkigspost, hvilket nogen måske har bemærket. Jeg har fået nyt job – og har nu fornøjelsen af at være børnebibliotekar på Kulturværftet i Helsingør. Dette betyder ikke at jeg stopper med at skrive og illustrerer billedbøger. Arbejdsprocessen bliver bare lidt forlænget, der skal også tjenes til dagen og vejen. Som de fleste ved er det at skrive og illustrere ikke guldrandet. Det er langt hen af vejen ren “con amore.” Det er nu ikke dette denne post skal handle om. Den skal handle om hvordan børnbiblioteket i Helsingør er stukket til søs og har forvandlet sig til et undervandesbibliotek.

Hvalsang på Kulturværftet i Helsingør

Det dufter af hav på Kulsurværftets børnebiblioteket der har forvandlet sig til et undervands-bibliotek. Gulvet i børnbibliotektes indgangs-område prydes af en kæmpe havfrue. Hun og hendes interaktive undervands historie der kan igangsættes af en ipad. Der er indrettet et lege rum med plads til både fordybelse og aktiv leg. Børn og voksne har mulighed for at ligge helt stille og lytte til hvalsang, bløde skvulp over koraler og boblende saltvand eller klæde sig ud som havfruer og sømænd og lege med de mange forskellige “tøjdyr” der bor i havet. Her er konkylier, blæksprutter og hajer. Der er selvfølgelig også et skib. Til alle dele af undervands biblioteket er der indtænkt eksponering af materialer samt aktiviteter der alle passer ind i undervands-bibliotekets tema. Her i blandt “Min morfar” som på mange måder er selvskrevet til temaet. Læs mere om undervandsbiblioteket på Kulturværtfes hjemmeside.

“Min morfar” en del af den aktiv formidling

De syv have og dybe blå oceaner er lige noget for “Min morfar”. Bogen og dens univers er “spot-on” på undervands-bibliotekets tema. Og nej, jeg har ikke deltaget i planlægningen.  Undervands-temaet er udtænkt længe før jeg kom til Helsingør, som børnebibliotekar. “Min morfar” er også som selvskrevet til Kulturværftet. Bogens emne passer lige ind i historien om værftet, havnen, havet og udkig til sejlture til fjerne havne. Det er så skønt at se bogens potentiale udfoldet som en aktiv del af et formidlings forløb. Det gør den stadig ret ny bagte billedbogs forfatter helt varm om hjertet.

Ikke kun i Helsingør

“Min morfar” er blandt de frontvendte bøger i udstillingen og den er omdrejningspunkt for den litterærelegekasse der står på filialen i Espergærde. Endelig bliver de aktivitets-ark jeg har udviklet til bogen brugt. De ligger fremme på bibliotekets tegneborde. Arkene ligge klar til download på Hellesworkspace, hvis andre skulle have fået lyst til at stikke til søs. Endelig har jeg haft oplæsning af bogen, hvor der traditionen tro blev serveret lakridspiber og beskøjter. Det er så dejligt at se hvor meget formidling ud af et enkelt værk, som eksempelvis “Min morfar.” På kulturværftet er indgangsvinlen til bogene sømands livet, men i “Min morfar” har utallige indgangs vinkler til emner og snakke, man kan tage op med børn. “Min morfar” er glad for at fiske, han har besøgt alle verdens lande og så ved han alt om skibe. Bogen er fuld af finurlige ord som man kan smage på og lege med. På Helleseworkspace finder du også inspiration til dialogisk læsning af bogen.