Med naturen som inspiration

 
 4. etager med naturen som inspiration

Brandts i Odense har de tradition for at skabe sanseudstillinger for børn og deres forældre.  I år er ingen undtagelse og jeg tog forbi og oplevede den samt en udstilling af Kathrine Ærtebjergs kunst. Jeg fik dog meget mere med hjem. Der var inspiration på 4. etager, som på en eller anden måde havde udgangspunkt i naturen. Altsammen så fint og passede ind i min egne optagethed af naturen i mit arbejde med projektet “Ud i naturen med litteraturen”.

Kiggede forbi Allan Otto udstilling “Naturligvis”, landskabsmalerier fra landbrugs Danmark. For er ude på landet natur? Jeg samlede ord med mere præcise betegnelser for natur. Der var blandt andet produktions-natur, mono-natur, ægte-natur og vild-natur. Øverst oppe på Brandts er en lille biograf og her kunne man se 4 fine og meget forskellige kortfilm med den overordnede overskrift “I pagt med naturen”.

 
Spetaklet

På museets kreative værksted, Spetaklet, få vi en forsmag på Kathrine Ærtebjergs kunst. Den er udgangspunktet for de aktiviteter der er planlagt i Spetaklet. Der er to indgange til kreativ udfoldelse. Vi kan anrette et smukt måltid ganske som i kronprinseparrets køkken, for det er i den kulisse vi står. Ganske som hos kronprinsen er det Kathrine Ærtebjerg der har dekoreret væggene bag det store anretter bord. Eller vi kan også lave vores egen skulptur – sprællemand – som også er med inspiration i Ærtebjergs kunst. På bagvæggen hænger fine eksempler på børnenes kreative udfoldelser.

 

De tusinde gåders sted

Jeg ved ikke meget om Kathrine Ærtebjerg og hendes kunst. Jeg er dog både fascineret og inspireret af den. Både hendes malerier og skulpturer. Hendes billeder er fyldt med fortælleglæde og eventyr. H. C. Andersen bidrager også til at udfolde hendes værker, blandt andet gennem em lommebog, en rejsekammerat, med tekstpassager fra eventyrdigteren. Bare overskriften på udstillingen sætter min fantasi på rejse, og det var der mange af værkerne og navne på dem, der gjorde, eksempelvis “Forklædt som fugl” og “Hun var blød som skovbunden”.

Byen under byen

Sanseudstillingen af Trine Louise Kortermand var virkelig en sanselig og stemningsfuld oplevelse. Det er en totalinstallation med lys og lyd. Vi træder ind i et naturunivers fyldt af fortællinger om naturen. Her er mørkt og intimt med små huse, der hver gemmer på en lille fortælling om et menneskes naturoplevelse. Rummet flimre med skyggespil og af og til lyden af tordenvejr. Man kan gå på opdagelse efter ugler, rovfugle og vandbukke og mellem video installationerne er det muligt at få en gyngetur, der fik mig til at tænke på barndommens gyngeture gennem langt duftende sommer græs. Det var en meget fin oplevelse. Man kan hoppe ind sanseudstillingen i frem til den 18. april 2022. Min anbefaling er – Gør det!!