Formidlingsseminar

formidling1 formidling formidling2

OMD og formidling

I starten af marts holdt OMD (Organisationen Danske Museer) internationalt formidlings-seminar i Aarhus. Overskrifter ved seminaret var ”Hvorfor er museerne her egentlig? Hvad betyder det at være museum? Hvad skal der til for at et museum er relevant for samfundet i dag?” Skift museum ud med folkebibliotek og diskussionsemnerne er lige så relevante og genkendelige.

Til OMDs konference, over to dage, var der inviteret en række internationale oplægsholdere. Besøg derfor formidlingsnet hvor du finder korte referater og videoklip fra de to dage. Dyk ned i de mange interessante oplæg som inspiration til dit formidlingsarbejde. Lyt for eksempel til Carol D. Ruff, Ph. D Pennsylvania State University, der fortæller om hvad der er med til at giver mennesket en følelse af ”well-being”. Her er der meget der peger på at kunst, litteratur og musik er vigtige komponenter. Eller lyt til Anne Krebs fra The Louvre Museums forsknings- og udviklingscenter, om hvordan museet opbygger relationer med deres gæster, og derigennem få en social og kulturel gennemslagskraft i samarbejde med andre kulturinstitutioner, som skoler og fængsler. Der er mange mange flere fine indlæg, også fra danske museumsfolk som Poul Erik Tøjner. Kig selv og find det der vækker din nysgerrighed.

Lidt i forlængelse af dette vil jeg også pege på en artikel fra Politiken fra 18. marts. Her udtalte Flemming Friborg, museumsdirektør på Glyptoteket at ”I stedet for at sige; ’Nu har vi lige noget for dig, og nu får du noget mad og noget musik’ siger jeg: Nej, tid, viden og fordybelse i kunsten skal i fokus”. Jeg har plukket i artiklen, hvor flere af Friborgs pointer og ankepunkter sagtens kan ses som paraleller til de diskussioner, der er på folkebiblioteksområdet.  Han siger blandt andet at ”I museumsverdenen globalt har man i årtier ikke troet, at ens museum virkede, medmindre der larmede, medmindre du var i stand til at lave spektakel” og han mener at museerne ”Begår en fejl, hvis vi bliver ved med at forsøge at opfinde nye værdier, for et museum er ikke en tom dunk, man kan hælde ting i”. Der er også et par interessante pointer omkring Kulturstyrelsens puljeordninger og omkring brugerinddragelse. Se også mit speciale hvor jeg diskuterer flere af de punkter, som Friborg sætter til diskussion i artiklen.