Bytes, bits og bogstaver #9-16

 bits9-1mi6mi19

September er gået med smukke, klare og varme dage fyldt med sol, trods af det sene sommer vejr er #9-16 er klar. Mine udpluk til dette Bytes, bits og bogstaver starter med et kig på kunstudstillinger, som kan give inspiration til formidling af både skøn – og faglitteratur. Hvilket er et emne der optager mig, meget i øjeblikket.

Tanker og inspiration til formidling

Læs den inspirerende artikel af Alison Hugill  på Artsy, “Lets Us See and Smell the Farthest og the Universe”. Her er kunsteren Katie Paterson omdrejningspunktet. Dyk ned i de mange spændende tankesæt. Katie Patersons laver interessante koblinger mellem kunst og videnskab som hun efterfølgende visualiser gennem konkrete tematikker, se for eksempel hendes “Future Library“. I min optik er der rigtig mange pointer og idéer til formidling, der kunne overføres til litteratur- og videndeformidling i bibliotekets fysiske rum. Her tænker jeg til både børn og voksne.

Der er ligeledes mange fine betragtninger i Isaac Kaplan artikel med overskriften “A New Exhibition Shows How What We Keep Becomes Who We Are”. I artiklen diskuteres hvad det er vi samler på, under præmissen, vi er alle samlere. Han tager udgangspunkt i en række kunstudstillinger hvor samlingsbegrebet bliver fortolket. Det er inspirerende og igen der er meget at hente hvis man arbejder med formidling.

Børn, biblioteker og børnelitteratur

På Nationalt Videncenter for Læsning har det nyeste nummer af tidskriftet “Viden om literacy” temaet “Litteraturdidaktik og -pædagogik”. Bliv opdateret med ny viden på feltet gennem en række artikler blandt andet skrevet af Anna Klarskov Skyggebjerg.

“Skolers brug af undervisningstilbud på kulturinstitutioner og eksterne læringsmiljøer” er en rapport der kortlægger erfaringer fra både skoleverdenen, kommuner og kulturinstitutioner/eksterne læringsmiljøer med skolernes brug af undervisningstilbud i den åbne skole. Find den her

I England har udviklingen i biblioteksvæsnet fået flere toneangivne forfattere , blandt andet Philip Pullman, til at gå i auktion. For bibliotekerne i England er ramt af besparelser og lukninger …..lyder det bekendt? Læs artiklen fra The Guardian her om forfatternes indspark. Du finder også en artikel der analysere hvorfor salget af litterære klassikere har fået vind i sejlene og endelig har The Gaudian offentligt gjordt deres longlist af børnebøger der kan vinde The Guardians fiktionspris 2016 for bedste børnelitteratur. Du finder otte spændende bud i artiklen.