Bytes, bits og bogs… #10-16

 sleephjernehels7

Bytes, bits og bogstaver min digitalenotesbog, hvor jeg samler viden, links og information inden for mit interessefelt. Du er velkommen til at kigge med. I oktober har jeg blandt andet tips til en gave til hjernen, en flot børnebog til Ipaden og en opfordring til flere sleepovers på biblioteket. Kig forbi og dyk eventuelt ned i “ældre” numre af “Bytes, bits og … ” – i forbindelse med at #Bytes, bits og bogstaver  udgiver jeg samtidig et indlæg med titlen #Visual notes, hvor jeg samler 9 fotosnaps som inspiration, ofte med fokus på udstillingsdesign, formidling, biblioteks-rum og bøger

Hvem styre din hjerne – Løb af stablen for første gang i 2016. Omkring 70 biblioteker landet havde tilmeldt sig. Med lidt held gentages succesen, næste år. Mens du venter på næste års hjerne-udfordringer, kan du holde din hjerne i form med det nye kortspil Cortex Challenge. Spillet kan spilles af to til seks spillere fra otte år. Der er 90 opgavekort med forskellige opgaver. Det gælder om at være hurtigst kan løse en opgaven. Der er otte forskellige udgaver af opgaver og det fungere bedst med små hurtige runder på en 15-20 minutter, for det kan være ret intenst. Så spillet kunne være udemærket som en omgang hjernegymnastik hverdag.

Bytes der har folkeskoleelver i kikkerten

Så er søg smart på nettet med 3.og 4. klassetrin som den primære målgruppe. Det skal hjælpe elever i folkeskolen til at blive gode til informationssøgning og kildekritik. Det er Centralbibliotekerne i samarbejde med Center for Undervisningsmidler , CFU-UCC som primærepartnere i udviklingen af dette digitale værktøj.

Cefu, Center for ungdomsforskning, afholder en konference den 22. november med overskriften “De top motiverede unge” Konference handler om unge, der skiller sig ud fra mængden ved i særlig grad at udfolde motivation og virkelyst inden for et bestemt område. Det kan fx være som ungdomspolitikere, YouTube-stjerner, elitesportsudøvere, aktivister, entreprenører og meget andet. Se programmet her. Find også på Cefu hjemmeside film om motiverende læringsmiljøer i praksis. Kan måske være til inspiration til dem der arbejder med undervisning i biblioteket.

Læs om “Når skole og bibliotek mødes om litteraturformidling“, “Biliteracy i børnehaven – At arbejde med skrift på flere sprog i dagtilbud” og “Pædagogen er vigtig for børns sprogudvikling” og endelig “Greb til læselyst” på Nationalt Videncenter for Læsning hjemmeside.

Bits til inspiration

Til Ipad kan du nå få en ny børnebog med flotte illustrationer og fin musik. Læs mere på Elektronistas hjemmestide.

Måske kan bibliotekerne få gæsterne tættere på litteraturen hvis de arrangere lidt flere speepovers. Læs denne “I Spent the Night in a Museum, an I’ve Never Felt Close to a Work of Art” fra Artsy.

Fremtidens kompetencer i bibliotekerne. Scandinavian Library Quarterly giver et indblik i, hvor forskellige og vidtrækkende bibliotekernes opgaver er samt hvor mange forskellige kompetencer det kræver at arbejde inden for biblioteksverdenen, både nu og i fremtiden.