Børnebogsmarked i Vanløse

 

Børnebogsmarked på Kulturstationen i september

Nu er støvet ved at lægge sig, efter festen for børnelitteraturen på Kulturstationen i Vanløse den 30 september. Vi, de tre bag-kvinder, (se mere om kvinderne nederst i indlægget) hviler stadig lidt på laurbærene, men datoen til næste års Børnebogmarked er dog allerede sat, skriv derfor allerede nu den 29. september 2018 i kalenderen.

Først en stor tak til alle!! Til de deltagende forlag, forfattere, illustratorer og vores kollegaer og ex. kollegaer fra Københavns biblioteker, der var med til at gøre det til en alle tiders dag for børnelitteraturen. For det var det. Gæster var der mange af hele dagen, de kiggede i bøger, lyttede til den gode historie og deltog i dagens workshop. Fuldt program fra kl. 11 til 16.

Højtløsning på “Under sejlet”

Vejret var så smukt denne sidste dag i september, hvilket var lige hvad vi havde planlagt med. For vi havde på Kulturstationens tagterrasse, en udendørs scene “Under sejlet”. Her var der dagen igennem oplæsning. Forfattere læste op af deres nye, spændende og sjove bøger. Der var Nina Rafael der læste op af “Nina Grøn”, Palle Schmidt læste op fra sin seneste bog “Nelson i Rom”. Dernæst læste Zakiya Ajmi som den sidste i rækken op fra sine billedbøger “Pigen der var sky”, “Fasters vasketøj” og “Damen, drengen og anden”. Ind i mellem alle oplæsningerne var der også plads til en samtale mellem Ellen Holmboe og Karen Vad Bruun om seriebøger, lystlæsning og god underholdning til de 8-12 årige.

 

Liv på Caféscenen

På Cafe-scenen var det forfatteren Gunnar Wille – Skrumpens far, der satte dagen i gang. Han fortalte om Skrumpen og sin nye serie “De Wille drenge”. Der var mange der i løbet af dagen fik en hilsen fra Skrumpen på deres mobil. For sendte man Gunnar Wille en selfie, kom den retur – sammen med Skrumpen.

Efterfølgende talte forfatteren Julia Lahme sammen med Lisa Gardum Andersen, master i børnelitteratur om gode børnebøger til de 3-8 årige. De blev efterfulgt af Lisbet Vestergaard der interviewede forfatteren Kathrine Assels og talte om hendes fine bog “Månen er en højtaler”. Den får de varmeste anbefalinger med herfra. En skøn bog. De rundede også hendes næste udgivelse “Forsøgsbillens fodnoter” der er illustreret af Kamila Slocinska. De blev afløst af illustratoren John Kenn Mortensen og forfatter Benni Bødker, der talte om deres nyeste uhyggelige projekt “Julebestiariet”. Det var forfatteren Anne Sofie Hammer der blev dagens sidste oplægsholder og showstopper for dette års Børnebogmarked. Hun havde selvfølgelig “Villads fra Valby” med og efterfølgende var der tid til at skrive autografer til de mange børn der er vilde med Villads.

Forlag og masser af børnebøger

Udover det skiftende liv på de to scener var der alle forlagene. De havde udstillet alle deres flotte udgivelser, som gæsterne kunne ose i og købe med hjem. Et forlag kunne endda melde udsolgt på en titel da dagen var omme. Det var en fornøjelse at se at gæsterne gav sig tid til at bladre i de mange flotte børnebøger og snakke med forlæggere og forfattere om børnelitteratur. Se listen over de deltagende forlag nederst i indlægget. Børnebiblioteket var også på banen med en bod, hvor man kunne høre om Biblo.dk, eReolen GO!, Comics Plus og en masse af bibliotekernes andre tilbud.

 

Workshop og bogbytte

Ja og så var der workshop, lige midt i den store sal. Her summede det også af liv hele dagen. Jeg faciliterede “Byg en billedbog”. Her fandt børn, sammen med deres forældre, kreativiteten frem og digtede, tegnede og lavede collage illustrationer til de mest fantastiske historier. Så der blev designet mange fine og unikke billedbøger dagen igennem. Altid en fornøjelse.

Endelig var der et bogbyttebord – her kunne man lægge de børnebøger som man ikke længere læser og bytte til andre. Bøger der ikke fandt nye læsere i løbet af dagen blev doneret til projektet “Læs for livet” der opstiller biblioteker på bosteder for udsatte børn.

 

Bag – kvinderne: Julie Arndrup Vanløse Bibliotek, Laila Heskjær Myrwick Københavns Hovedbibliotek og mig, Helle Laursen Blågårdens Bibliotek og freelancer. Alle børnebibliotekare der knuselsker børnelitteraturen, og mener det er så vigtig at alle børn indpodes med læselyst helt fra pegebogs-alderen. Derfor har vi satte vi os for at fejre børnelitteraturen en hel dag på Kulturstationen i Vanløse.

Liste over forlag der deltog:

Forlaget Arvids/Forlaget Forlæns/Vild maskine/Forlaget Torgaard/Forlaget Mellemgaard/Jensen&Dalgaard/Forlaget Cobolt/Forlaget vilde dyr/Corto/Forlaget fredag/Løse ænder/Ulven&uglen/ Forlaget Uro/Pop-up tegnestuen Gult Selvskab/ Dansklærerforeningens forlag.