Bytes, bits og bogstaver #1-19

Årets første Bytes, bits og bogstaver

Vinteren er omme og forårets lys og foretagsomhed er på vej. Ikke at Bytes, bits og bogstaver har ligget i vinterhi. Her får du mit “take” til tips og artikler der handler om litteratur, kreativitet og alt det der ligger lige der imellem. Mit udpluk er som altid med fokus med børnlitteratur og børnekultur. I februar var jeg forbi Gl. Holtegaard, i forbindelse med udstillingen “Gensyn med paradis”.  Gl. Holtegaards skoletjeneste havde inviteret skolelærere og formidlere ind, for at fortælle om udstillingen. Om hvordan kunsteren Peter Holst Henkcels udstillingen kunne indgå i en undervisnings situation. Det var spændende og med mit udgangspunkt som børnebibliotekar så jeg klare muligheder for at kombinere den dystopiske børnelitteratur med et besøg i udstillingen. Her var mange spændende tanker og problematikker lige til at tage med hjem og bruge i formidlingen, af blandt andet klima-litteratur. Kan kun anbefale at man følger med i havd museernes skoletjenester går og laver, her er meget inspiration at hente til egne formidlings tiltag.

Viden om sprog og læsning

Der er som altid mange fine artikler og nye forskningsresultater at hente når man kigger forbi Nationalt Videncenter for Læsning. Denne gang linker jeg til en om artikel om stille læsning, om hvordan læsebånd fungere i Danmark, om hvor dan vi navigere nå vi læser på nettet, og endelig en artikel med idéer til sprogligt fokus i dagtilbud.

Så har TrygFondens Børneforskningscenter kortlagt “seks overordnede indsatstyper med en dokumenteret positiv effekt, som lærere og pædagoger kan anvende i undervisningen for at støtte børns sprog og læseforståelse.”

Tegnestreger og gode idéer

Hvordan får man den rigtige gode idé og hvordan åbner man op for kreativiteten? Det giver denne artikel fra artsy.net et bud på. Den fortæller hvordan man kan bruge mood boards som værktøj i den kreativeprocess.

Børnelitteratur

Januar bød på Ibby’s årlige Status for børnelitteratur. Læs om dagen her. Jeg fik blandt andet ny inspiration til læsestof og har siden fået læst en bunke børnelitteratur. Tak til Laila Heskjær Myrwick og Julie Arndrup for inspirationen.Har fået læst “Arlo Finch” nr. 1 venter i spænding på de næste to i trilogien. Læst  “Tigerhjerte”, “Ravnens Hvisken”, “Langt fra det Hvide Hus”, “Havet var vores himmel” og “Drengen, fuglen og kistemageren” ….… Dato for næste års Status  for børnelitteratur er allerede klar. Den er lige til at putte i kalenderen. Så sæt den 17 januar 2020 af til godt selvskab med kollegere og spændende indlæg.

Jeg er også meget glad for The Guardian’s kultur og bog-sektion. Her er altid inspiration til nye bøger og spændende udstillinger. Der er blandet andet en artikelserien “Children’s and teens roundup: the best books and novels.