Bytes, bits og bogstaver #10-17

 

Sidste dag i en travl oktober. #Bytes, bits og bogstaver er på bloggen. Denne efterårsmåned der har stået i børnelitteraturens tegn har og det har været dejligt. Oktober blev afsluttet med et par dage til Hay-festivalen i Aarhus og uddelingen af Orlaprisen. Jeg laver et særskilt indlæg om Hay som kommer på bloggen i starten af november.

Hay-festivalen og mange flere børnebøger

Endelig skete det, også i Danmark. Fejring af børnelitteraturen med internationalt format. Flere dage i Aarhus og jeg var så heldig at være med to af dem. Til seminaret om torsdagen på Dokk1 og fredag eftermiddag på AU. Der blev virkelig fyldt på og jeg deler mine noter fra begge dage i et indlæg, beriget med links og billeder. Jeg var der ikke da Orlaprisen blev uddelt men se vinderen her.

The Guardian har en feature der hedder “Children’s book roundup“. Den samler op på de bedste ny udgivne billed -og børnebøger, med en kort note. Jeg glæder mig til at læs “Wolf, the Duck and the Mouse” af Mac Barnett og illustreret af Jon Klassen. Et makkerpar som jeg er meget begejstret for.

Da Louisiana i efteråret 2015 viste værker af den japanske kunster Yayoi Kusama var der rigtig mange der blev bekendt med hendes prikker og som kunstner. I en ny billedbog til børn fortæller hun om sin historie og om hende polka prikker. Læs mere om den på Artsy.net.

Vil lige nævne Pottermore – som alle Harry Potter helt sikkert allerede kender indgående, men hvis du ikke har været der, check ind, og få meget meget mere Potter og Rowling, hvis man bare ikke kan få nok af dette voksende fantasy univers.

Børn, forældre og læselyst

Inddrag forældrene i når det handler om børnenes læsning. Se hvordan i artiklen fra Nationalt Videncenter for læsning. Måske skulle vi på bibliotekerne også sætte et stærkere fokus på forældrenes rolle når der skal skabes læselyst hos børn.

Og måske kan en god bunke bandeord være med til at øge læselysten. På de danske boghylder finder vi “Den dag Hulan tog ud i verden for at finde det allerbedste bandeord” af Trine Søndergaard og Philip Pullman er i hvertfald ikke nervøs for at servere dem for børn. Læs mere i denne artikel fra The Guardian. I samme avis giver finder du også et interview med Pullman i forbindelse med udgivelse af sin nyeste roman “The Book of Dust”. Den første i en ny trilogi, og der er  mere om Lyra’s univers i denne artikel.

Weekendavisens (#43) har tillægget “Bøger” børnelitteraturen på forsiden med en uddybende artikel  af Anna Karlskov Skyggebjerg om de tolv børnebøger der er nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris der bliver uddelt 1. november.

Jorden rundt til alverdens flotte biblioteker

Det internationale og flotte rejsemagasin Condé Naste Traveler har udvalgt 17 steder i verden som de syntes bogelskere besøge. Og BBC har valgt 10 af de smukkeste biblioteker i verden, se hvilke her, og nej der var ingen danske imellem.