Bytes, bits og bogstaver # 1- 16

 faktisk2 dannelse1 bits

Så har jeg fået årets første “Byts” samlet sammen. Her finder du blandt andet et helt kort rids fra ibbys – statusseminar, der blev afholdt på Københavns Hovedbibliotek. Du kan surfe dig til en artikel fra The Guardian, om billedbøger der ikke er for de små og et link føre dig til Publisher Weekly, der har et “sneak preview” til de nye børnebogs udgivelser i 2016.

Jeg starter på Københavns Hovedbibliotek. Vi var rigtig mange tilstede i Salonen på Hovedbiblioteket den 22/1. Programmet var langt og det var Trine May der var konferencier. Mine højdepunkter på dagen var interviewet med forfatterne Mette Hegnhøj Mortensen og Stian Hole. Hvis du ikke havde mulighed for at deltage kan du finde links og boglister over den præsenterede litteratur på ibby’s Facebook side og på ibby’s egen hjemmeside. Nanna Christensen, lektor og leder af Center for Børnelitteratur, havde et oplæg omkring den nyeste forskning i børnelitteratur og på hendes AU-site kan du finde links til aktuelle artikler om emnet, blandt andre “I bevægelse – Billedbøger og billedbogsforskning under forvandling” af netop Nanna Christensen.

Læs om bogmarkedet i forandring i “Den digitale bog – fra pixels til papir“, og om “Bogen som medie” i Passage. Endelig husk at ibby udgiver tidsskriftet Klods Hans om børnelitteratur, det udkommer 4 gange om året.

Så har Nationalt Videncenter for Læsning lanceret sitet literacy.dk hvor du kan hente viden om læsning, læring og danskundervisning.

The guardian har en rigtig spændende artikel om den tendens der er til udgive billedbøger, ikke kun til de yngste læsere. Avisen bringer også nyheden om at ungdomsbogen “The Lie Tree” har vundet den engelske Costa prize, hvilket er første gang at en børnebog har fået denne pris. Den har været uddelt siden 1985 og er en af Englands mest prestigefulde litteraturpriser.

Mere om billedbøger, en artikel om hvordan de kan give kompetencer og forståelse af medborgerskab. Find den hos BLFT, Nordic Journal of ChildLit Aesthetics der også har samlet links til artikler om billedbogen som mødested mellem tekst, billeder og ideologier.

Få et hurtig kig på fremtidens børnebogs udgivelser hos publisher weekly og så må vente og se hvormange af dem der kommer på dansk.