Billedbogsmarathon

 

Billedbogsmarathon i Bologna

To dage i Bologna er aldrig nok. Og slet ikke nok, når man er til den årlige børnebogsmesse. Jeg besøgte messen for første gang i 2014, men havde helt glemt hvor hektiske det er. For det er svært, ikke at få en lille smule stress, når man bevæger sig ind i de “hellige haller”. Også selvom man er forberedt på myldret af mennesker og bøger. Nu har alle indtrykkende bundfældet sig. Påsken er overstået og det er mere end på tide at få nedfældet nogen af de vigtigste indtryk. Og få formidlet hvilke trendes, jeg sammen med min kollega Laila Heskjær Myrwick kunne få øje på da vi besøgte messen.

 

Børnebogstrends på to minutter

Masser af eventyr. Rødhætte og Alice i eventyrland er stadig i meget høj kurs fortolket og illustreret på utallige måder. Der er stadig ufattelig mange bjørne og bamser. Ulve og dovendyr er flittigt brugt som hovedpersoner. Tænker at dovendyrets nye stjerne, måske skyldes filmen Zootropia. Kiplings historier. Den lille prinse og sørøvereventyr går aldrig af mode.

Meget rigtig flot retrografik inspireret fra 1940-50′ -erne, med mere end en nostalgisk tone. Trykt på tykt og lækkert papir. Illustrationer med inspiration fra dronning Victorias England. Skæve formater, flotte pang gul, pang pink, rød er farven. Bøger med ekstra udstyr som 3D briller. Fantastisk lange fold ud bøger, og pop-up bøger og bogsider med udklip i filigran, der også giver 3D effekter.

Det er hot at være nørd bøger. Fakta bøger fyldte meget, om naturen, om at passe på planeten, Kloge Åge bøger, videnskaben fylder, der er Darwin og opfindertyper med inspiration i Jules Vernes klassikere. Leksikons, encyklopædier, opslagsbøger og atlaser Få styr på verden bøger med kort og optegnelser.

Spirende at piger er seje, gerne i rødt,  livet uden venner er trist, utroligt mange børn der ikke er som andre børn. Tydeligt at de skandinaviske børnebøger skiller sig ud, både i fortælling og visuelt udtryk. Billedbøger følger trends fra andre hovedtrends i kulturen, film fra Hollywood, tv-serier. Samt masser af genbrug i forhold til klassikere og stil og figurer. Og måske er det ikke kun i Danmark at der er fokus på øget faglighed og fake news i forhold til alle de leksikon og flotte fagbøger der var på messen.

 

Børn der læser bøger i bøger og bogen i bogen

Historien om børn der læser lå som et metalag, både på messen og som tema i rigtig mange af bøgerne. Det er især piger der læser og de vil ikke forstyrres mens de gør det!  Mangler måske flotte bøger om drenge der læser eller kommer til at elske at læse i lige så høj grad som pigerne og derfor ikke vil forstyrres. Et flot eksempel på at læse bogen i bogen, er den ny udkomne  “Barn af bøger” der er skabt af illustrator illustrator Oliver Jeffers og kunstneren Sam Winson, der fortæller en flot historie fuld af fantasi og litteratur med børnelitteratur på. Her har du et link til bogens traileren.

Denne uges udgave af Weekendavisen har en artikel med overskriften “Børn, bøger og teknik” hvor Damian Arguimbau lægger vinklen på prisen BolognaRagazzi Digital Award, der hvert år uddeles til den mest innovative web-site eller app for børn. Igen i år var der en dansk vinder i en af kategorierne, nemlig Step in the Books fra det Wuwu & co. Den digitale og interaktive fortælling er også spændende og var også i fokus på messen. Det er dog stadig den traditionelle papirformat der dominere. Fantastiske billedebøger med smukke, sjove  og overvældende illustrationer. Glæder mig allerede til næste gang det er tid til børnebøger i Bologna, se flere stemningsglimt på HushabooBooks FB side. Det er også muligt at får en mundtlig tour de force gennem Bolognas børnebogsmesse 2017, med masser af foto og uddybende kommentarer, hvis du kontakter mig via mail.